Sposób na odporność? Jedna łyżeczka miodu dziennie

Niedługo czeka nas wzmożona fala zachorowań. Warto już dzisiaj o tym pomyśleć i prewencyjnie sięgnąć po naturalne sposoby.  W przepisach babcinych obok specjalnego syropu z malin,  czosnku pod rożnymi postaciami  króluje także miód. Dawno było wiadomo, że miód miodowi nierówny. W zależności od pyłków kwiatów z których powstał, ma różne właściwości. Warto o tym wiedzieć wybierając słoiczek miodu w sklepie.

Łyżeczka miodu nie sprawi nagle, że jutro wyzdrowiejesz, że przeziębienie czy grypa miną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, a Ty już nigdy więcej nie będziesz chorować. Aby miód, mógł wpływać na poprawę zdrowia i wzmacniać odporność, należy spożywać go przez cały rok. I to – uwaga – spożywać właściwie. Inaczej straci swoje cenne właściwości.

Jak prawidłowo spożywać miód?

Większość ludzi wie, że miód sprzyja zdrowiu. Dlatego chętnie sięga po niego w czasie przeziębienia lub innych chorób. Ale jedna łyżeczka miodu od czasu do czasu nie sprawi, że człowiek nagle wyzdrowieje. Miód dla zdrowotności należy spożywać według ściśle określonych receptur. I to spożywać regularnie.

Jedna łyżeczka miodu zjadanego codziennie, przez 360 dni w roku,  zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny uodparniając organizm na wiele chorób. Jeśli chcemy, by miód działał na nas jak lekarstwo, należy koniecznie spożywać go prawidłowo – radzi Piotr Blajer, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Królewskie Miody, który ze swoimi pszczołami wędruje po ekologicznych terenach Polski Wschodniej, dbając o to by produkowany przez nie miód był naprawdę wyjątkowy i najwyższej jakości.  Pszczoły pana Piotra w zależności od pory kwitnienia roślinności zbierają nektar z rozmaitych rodzajów kwiatów znajdujących się w pobliżu „wędrującej” pasieki: rzepaku, gryki, lipy, wrzosów itd.  I produkują miód odpowiedni dla danych zbiorów. Każdy z rodzaju powstałego w ten sposób miodu pomocny jest w leczeniu różnych przypadłości.

Miód akacjowy poprawia odporność, pomaga w przeziębieniach oraz problemach z układem pokarmowym. Wrzosowy działa na nerki i układ moczowy, leczy również prostatę. Gryczany doskonale wpływa na układ krążenia, zwłaszcza w przemianach miażdżycowych, leczy niedokrwistość powstałą z niedoborów żelaza, ma także właściwości odtruwające – poprawia wydolność wątroby. Miód lipowy, podobnie jak akacjowy, ma wpływ na pracę układu oddechowego – leczy jego stany zapalne,  jest także pomocny w łagodzeniu objawów stresu i wyczerpania nerwowego – wylicza Piotr Blajer, podkreślając że warto mieć to na uwadze, jeśli sięga się po miód nie tylko ze względu na jego walory smakowe.

Które miody na odporność?

– Zawsze doradzam klientom odwiedzającym naszą pasiekę lub sklep internetowy z miodem i innymi artykułami pszczelarskimi, który rodzaj Królewskiego Miodu będzie pomocny w leczeniu określonych przypadłości zdrowotnych. Ta wiedza pozwala im spożywać miód prawidłowo – dodaje Piotr Blajer. A które rodzaj miodu polecany jest na odporność? Każdy – ale trzeba wiedzieć, że poszczególne gatunki miodu pomagają w leczeniu różnych dolegliwości.

Miód Lipowy  – ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną, dlatego uważany jest za najlepszy naturalny środek na przeziębienie, grypę oraz choroby układu oddechowego – np. zapalenie oskrzeli. Działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Warto go mieć pod ręką w okresie jesienno-zimowym, gdy szaleje grypa, wówczas warto podawać go choremu z herbatką lipową. Ale chcąc zadbać o układ immunologiczny, a więc zapobiegać chorobom, należy regularnie spożywać go przez cały rok.

Miód wrzosowy – doskonały dla osób, które chorują na nerki i zapalenie układu moczowego. Regularne stosowanie tego miodu wzmaga odporność organizmu i zapobiega nawrotom zapalenia pęcherza u kobiet spowodowanych wtórnym zakażeniem bakteriologicznym. Miód ten pomocny jest także w kamicy nerkowej i leczeniu prostaty. Ponadto nadaje się jako skuteczny środek lecznicy na zapalenie gardła.

Miód akacjowy  – jest to miód najbardziej lubiany przez dzieci. Najsłodszy z wszystkich rodzajów miodów. Doskonale nadaje się na kanapkę czy do posłodzenia herbatki. Jego regularne spożywanie zapewnia odporność, zapobiegając przeziębieniom, stanom zapalnym układu krążenia oraz chorobom przewodu pokarmowego. Cenne właściwości pozwalają przeciwdziałać m.in. nieprzyjemnej grypie jelitowej.

Miód spadziowy – miód spadziowy z drzew iglastych doskonale wpływa na układ oddechowy zapobiegając i lecząc górne nieżyty dróg oddechowych, m.in. astmę. Miód ten regularnie spożywany jest też cenną szczepionką przeciwnowotworową, jego właściwości mogą  zapobiegać powstawaniu i rozwojowi nowotworów. Ponadto miód spadziowy z drzew iglastych cenny jest w uodparnianiu układu moczowego na dokuczające mu zakażenia.

 

Informacji udzielił Piotr Blajer, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Królewskie Miody, które zajmujące się produkcją, konfekcjonowaniem i sprzedażą miodu i produktów pszczelich.

Strona główna Miód z Podkarpacia

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...