Przepis na: Sorbet ze śliwki kalifornijskiej i lawendy

sorbet-ze-śliwki-kalifornijskiej
Czas przygotowania sorbetu ze śliwki kalifornijskiej i lawendy: ~20min +dzień oczekiwania

Składniki na Sorbet ze śliwki kalifornijskiej i lawendy:

  • 500 ml wody
  • 330 g cukru pudru
  • 250 g puree ze śliwek kalifornijskich
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łodyżki lawendy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj syrop cukrowy łącząc wodę i cukier puder w rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  2. Umyj łodyżki lawendy i wrzuć do gorącego syropu. Pozostaw na 24 godziny, aby syrop nabrał lawendowego aromatu.
  3. Przygotuj puree ze śliwek kalifornijskich miksując 200 g śliwek kalifornijskich z 50 ml wody. Odcedź syrop i połącz z puree. Dodaj sok z cytryny.
  4. Zamrozić sorbet w sorbetierze, ewentualnie wlać masę do formy silikonowej i mrozić w zamrażarce najlepiej przez całą noc.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  12 sierpnia 2015 11:28

    Świetny przepis na popisowy deser.

    Odpowiedz
  2. agata20  12 sierpnia 2015 12:59

    Przepis warty wypróbowania

    Odpowiedz
  3. martucha180  12 sierpnia 2015 13:15

    A ja właśnie zajadam się śliwkami.

    Odpowiedz
  4. Wusia  12 sierpnia 2015 15:36

    W środku lata sorbet z suszonych śliwek?chyba niezbyt szczęśliwy pomysł.

    Odpowiedz
  5. Kaśka  12 sierpnia 2015 15:45

    Zjadłabym, nawet teraz już 🙂

    Odpowiedz
  6. Olejnik  12 sierpnia 2015 18:44

    może i by było smaczne 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  12 sierpnia 2015 21:21

    ciekawe czy by mi sie udał i jak by smakował

    Odpowiedz
  8. marczella  13 sierpnia 2015 10:38

    Ciekawy pomysł.

    Odpowiedz
  9. Trochę Szalona  13 sierpnia 2015 14:29

    W moich okolicznych sklepach brak lawendy 🙁

    Odpowiedz
  10. scrabble  14 sierpnia 2015 19:54

    Zaskakujące połączenie ale kto wie?Może być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  11. Ewelina  30 sierpnia 2015 17:07

    Wygląda pysznie! 🙂

    Odpowiedz
  12. Ewelina  3 lutego 2016 14:18

    lawenda <3

    Odpowiedz
  13. Melrose  21 lutego 2016 21:03

    Pyszności

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany