Smoothie przepisy bazowe i zasady, które warto znać, by stworzyć idealny koktajl

Poniżej smoothie przepisy bazowe i zasady, które warto wprowadzić w życie, aby wasz koktajl był naprawdę zdrowy. Koktajle są łatwym sposobem, aby dostarczyć organizmowi  witaminy, minerały, błonnik i białko w jednej porcji pożywienia. Czy wyobrażasz sobie, że starasz się zjeść jednocześnie dużą garść kapusty, surowe marchewki, pół ogórka i łyżkę  siemienia lnianego w jednym posiłku? Chyba nie! Dlatego warto przyrządzać smoothie.

Smoothie przepisy

Smoothie przepisy i zasady

Tak długo, jak znasz podstawy kompozycji zdrowego smoothie, naprawdę nie trzeba żadnych fantazyjnych przepisów. Poniżej znajdziecie info-grafikę, która pokazuje, w jaki sposób połączyć składniki w doskonały i zdrowy koktajl. Dodatkowo – kilka innych wskazówek na temat smoothie:

  • Wybierz dobry blender/mikser jeśli poważnie myślisz o częstym robieniu smoothie. Najlepiej taki, w którym możesz także rozkruszyć lód. Oto kilka propozycji:

Blender stojący Russell Hobbs – 106 zł

Koktajler TEFAL BL313A – 278 zł 

Blender kielichowy ELECTROLUX ESB 2500 (Sportowy) + 2 bidony w komplecie – 159 zł

 

1.Jeśli kontrolujesz ilość spożywanego cukru lub spożycie kalorii, ogranicz ilości owoców używanych w koktajlu. Nawet  połowa banana wystarczy by posłodzić smoothie. Staraj się używać  głównie warzyw i białka. Traktuj smoothie jako  zamiennik posiłku, a nie jako przekąskę w połowie dnia.

2. Dozując płyn do smoothie i lód rób to małymi ilościami, co pozwoli uzyskać Ci ulubioną konsystencję. Możesz także używać ulubionych herbat ziołowych – poczekaj tylko, aż wystygną, by je użyć do koktajlu.

3. Mrożone owoce dodadzą koktajlowi gęstości. Banany, gdy są zbyt dojrzałe, po prostu posiekaj  i przechowuj  w zamrażarce do przyszłego smoothie.

4. Szpinak to dobry początek, jeśli stawiasz pierwsze kroki w piciu zielonych koktajli. Naprawdę można dodać go dużo do blendera bez przytłaczającą smaku, który może wyjść nam po zmiksowaniu. Dobrze sprawdzi się także seler naciowy, ale w jego przypadku warto dodawać małymi ilościami, bo może mieć dominujący smak. Świetny jest także jarmuż – nasz rodzimy superfood.

5. Dodawaj tłuszcz do smoothie – bowiem niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach (wit. A, E, K, D)

6. Pamiętaj – pij koktajle zaraz po zrobieniu, tracą one bowiem szybko witaminy

Poniższa grafika jasno pokazuje poprawne zasady kompozycji smoothie. Co wybieramy zatem do smoothie?

  • Płynną bazę: może to być np. mleczko migdałowe, woda kokosowa, herbata ziołowa, kefir;
  • Warzywa zielone:  szpinak, jarmuż, seler naciowy, marchewka, ogórek;
  • Owoce: jagody, banan, mango, ananas, kiwi;
  • Zdrowy tłuszcz – masło migdałowe, awokado, orzechy, olej kokosowy;
  • Produkt zagęszczający: jogurt grecji, nasiona chia;
  • Produkt nadający smak koktajlowi: cytryna, wanilia, cynamon, miód;
  • Lód  – opcjonalnie

Art. powstał m.in. w oparciu o http://www.listotic.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (186 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...