Smażony łosoś z wesołą salsą z mango

Smażony łosoś z wesołą salsą z mango

Smażony łosoś z wesołą salsą z mango to przepis Rezy Mahammada programu  „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” nadawanego na kanale Polsat Food Network.

Składniki na danie: Smażony łosoś z wesołą salsą

  • 6x220g fileta z łososia norweskiego ze skórą
  • szczypta płatków chilli do każdego fileta
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia

 

Mango salsa:

  • 2 dojrzałe owoce mango pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula porządnie posiekana
  • czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

  1. By zrobić salsę, wrzuć wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Odstaw na bok.
  2. Przypraw filety solą i płatkami chilli.
  3. Porządnie rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem
  4. Dodaj oliwę i usmaż partiami filety. 2 minuty na stronę bez skóry i 3 minuty na stronę ze skórą. Skórka ma być fajnie chrupiąca.
  5. Zdejmij z patelni i serwuj na talerzu. Na górę dodaj salsę i zieleninę, na jaką tylko masz ochotę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...