Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili
Składniki na: Smażone steki z tuńczyka
- 2 łyżki sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
- 4 steki z tuńczyka po 150 g
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 g rukoli
Składniki na dżem z chili:
- 2 cebulki dymki grubo posiekane
- 1 ząbek czosnku grubo posiekany
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sok wyciśnięty z limonki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki nasion sezamu
Sposób przygotowania:
Wlać sos marynatę Teriyaki Kikkoman do niewykonanego z metalu naczynia, dodać steki z tuńczyka i odstawić na 20 minut aby smaki się przeniknęły.
Podczas gdy tuńczyk się marynuje przygotować dżem z chili: umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy Kikkoman Less Salt i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Rozgrzać olej na gorącej patelni lub w woku, smażyć tuńczyka przez 1-2 minuty z każdej strony. Pokroić tuńczyka w dość cienkie plastry, serwować ułożone na rukoli i dżemie z chili.
Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.
Naprawdę oryginalne połączenie składników. A ten dżem z chili totalnie mnie zaskoczył. Raczej nie spróbuję takiego dżemu, bo dżem powinien być słodki, a nie piekielnie ostry.
Z sosem chili by mnie nie zdziwiło, ale określenie „z dżemem chili” już budzi ciekawość. Lubię takie kompozycje, ale trochę się obawiam, ze ta ostrość jednak może być nie dla mnie 🙂
Raczej nie dla mnie takie połączenie.
Jestem pod wrażeniem tego przepisu, żeby jeść rybę w postaci smażonych steków. Do tego ten oryginalny dżem z chili. Na pewno te smaki się pysznie komponują 🙂
A dlaczego w zestawieniu składników dżemu brakuje sztandarowego chili i ilości potrzebnej do jego sporządzenia?😉
A tak poważnie to ja też nie użyłabym w tym przepisie nazwy dżem, a raczej sos, bo ryba i dżem może niektórych zrazić .
Oryginalny przepis na rybe. Steki z tuńczyka są bardzo smaczne. Chili też lubię więc takie połączenie dla mnie brzmi kusząco. I nawet mnie nie razi użycie sformułowania dżem z chili :-).
Ostatnio tuńczyk coś mi nie pasuje, mój chłopak znowuż nie lubi totalnie, więc raczej nie wypróbuję tego przepisu w swojej kuchni. Co nie zmienia faktu, że jest bardzo ciekawy 🙂
To danie wygląda fenomenalnie ! 🙂 Co prawda za tuńczykiem jakoś nie przepadam, ale może akurat w formie steków by mi posmakował. Poza tym bardzo lubię ostre potrawy 🙂
Tuńczyk jest jedną z moich ulubionych ryb , zaraz obok łososia i szczupaka . Jadłam tuńczyka w wielu odsłonach , ale jeszcze nie w takiej , może podsunę mojemu osobistemu kucharzowi przepis i sprobuję ? 🙂
Wygląda super smakowicie, uwielbiam tuńczyka, muszę się skusić na zrobienie tego dania 🙂
Tuńczyk dzem i chilli -ciekawe połączenie smakow