Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym na zimno

lubella_smazone_kuleczki_z_makaronu

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni

Składniki na danie: Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym

  • Makaron Lubella Spaghetti Pełne Ziarno 400g
  • Mozzarella w małych kulkach 400g
  • 4 jaja
  • 5 filecików anchois
  • Bułka tarta 200g
  • Pomidory pelati 2 małe puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Bazylia 50 g
  • Sól, pieprz , cukier
  • Olej do smażenia
lubella_smazone_kuleczki_z_makaronu_1

składniki

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy.
  2. Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
  3. Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.

Autor przepisu: Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny, szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (318 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...