Słodkie przepisy z masą orzechową

Rogaliki z masą orzechową

rogaliki z masą orzechową

fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
  • polewa i dekoracja deserowa HELIO
  • orzeszki ziemne HELIO
  • gotowe ciasto francuskie lub drożdżowe

 

Wykonanie:

Gotowe ciasto delikatnie rozwałkować. Przy pomocy tortownicy wyciąć z ciasta koło, nożykiem podzielić je na 4 części. Na środek każdej z części nałożyć łyżkę masy orzechowej. Zawinąć w kształt rogalika ściskając ciasto na obu końcach.

Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.

Polewę i dekorację rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Orzeszki ziemne rozdrobnić w moździerzu. Wypiek przyozdobić polewą i posypać orzeszkami.

 

Piszinger orzechowy

piszinger_orzechowy

fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
  • polewa i dekoracja mleczna HELIO
  • orzeszki ziemne HELIO
  • 5 gotowych wafli

Wykonanie:

Przekładamy wafle warstwą masy orzechowej. Dociskamy od góry np. deską do krojenia i odstawiamy na około 3 godziny.

Polewę i dekorację rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Rozprowadzamy polewę po wierzchu i bokach ciasta. Całość posypujemy rozdrobnionymi w moździerzu orzeszkami ziemnymi.

 

Tarta z masą orzechową

krucha_tarta_z_orzechami

Składniki

  • masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
  • orzeszki ziemne HELIO
  • orzechy włoskie HELIO
  • figi suszone HELIO Natura
  • polewa i dekoracja deserowa HELIO
  • gotowe kruche ciasto na tartę

Okrągłą tortownicę wykładamy gotowym ciastem (dno i obręcz). Nadmiar ciasta wystający ponad obręcz odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem – pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.

Wyjmujemy z piekarnika, wykładamy masą orzechową, wyrównujemy. Orzechy ziemne i włoskie siekamy na małe kawałeczki, figi kroimy w paseczki. Orzechy układamy na masie orzechowej, figi wkładamy w masę orzechową pod kątem około 90 º.

Polewę i dekorację rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dekorujemy ciasto.

Bożonarodzeniowe dojrzewające pierniczki Ewy Wachowicz

Bożonarodzeniowe dojrzewające pierniczki Ewy Wachowicz

Bożonarodzeniowe dojrzewające pierniczki przygotowane zgodnie z recepturą Ewy Wachowicz to ciastka, które zawsze wychodzą! Nie wierzysz? Spróbuj już dziś!
Lukier do pierniczków i dekorowanie – krok po kroku

Lukier do pierniczków i dekorowanie – krok po kroku

Zobacz jak zrobić lukier do pierniczków. Poza idealnym przepisem pokazujemy także krok po kroku jak udekorować wypieki w postaci pierniczków by wzbudziły zachwyt u wszystkich i były ozdobą świątecznie udekorowanego stołu. Nie zapomnij także na
Jak zaplanować świąteczne wypieki? Pomoże w tym nasza książka kucharska z wypiekami

Jak zaplanować świąteczne wypieki? Pomoże w tym nasza książka kucharska z wypiekami

Podpowiadamy Wam jak w kilku prostych krokach można stworzyć harmonogram świątecznych wypieków, tak aby bez zbędnego pośpiechu zdążyć uporać się ze wszystkimi ciastami. Nasza książka kucharska z najlepszymi przepisami na wypieki z pewnością Wam pomoże!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. xtina120  24 marca 2016 09:42

    Uwielbiam takie słodkości;) Piszinger orzechowy wygląda obłędnie i zapewne smakuje jeszcze lepiej. Ciekawa jestem czy potrafiłabym takiego zrobić 😉

    Odpowiedz
  2. lilka  24 marca 2016 09:53

    smaczne sa ciasta orzechowe ja bym jeszcze na wierzchu polala bita smietana mmm pycha

    Odpowiedz
  3. bbo  24 marca 2016 10:09

    Podoba mi się ta tarta. Pięknie się prezentuje i na pewno tak tez smakuje. Chętnie wypróbuję ten przepis, akurat nie jest zbyt skomplikowany 😉

    Odpowiedz
  4. efffciaa  24 marca 2016 10:44

    Ale smakowicie wyglądają 🙂 Z chęcią bym spróbowała nie tylko zrobić , ale również zjeść 🙂 Znów święta nadchodzą i moją cała dietę diabli wezmą 🙂 Ale co tam – święta są dwa razy do roku 🙂

    Odpowiedz
  5. paulaalfc  24 marca 2016 17:13

    Wszystko w tym poście wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Gregory  6 grudnia 2016 22:48

      a na żywo nie?

      Odpowiedz
  6. lilkawodna  27 marca 2016 18:14

    Dobra i sprawdzona masę orzechową można później wykorzystywać do wielu różnych ciast. Jest tyle przepisów które można udoskonalić ta pyszna masa.

    Odpowiedz
  7. Patriszia  27 marca 2016 21:20

    Wszystko zjadłabym z wielką chęcią 🙂 Uwielbiam wszelkie wypieki z orzechami, które są bardzo smaczne i zdrowe 🙂 Na pewno wykorzystam któryś przepis 🙂

    Odpowiedz
  8. kosovitz  28 marca 2016 21:08

    Piszinger wygląda świetnie, ale nie smakują mi ciasta z orzechami

    Odpowiedz
  9. Aneta  28 marca 2016 23:34

    Jestem w stanie skusić się na wszystko, co orzechowe! 🙂

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  30 marca 2016 16:16

    Przepyszne słodkości! Za takie słodkości duszę bym oddała, koniecznie muszę się nauczyć takie przysmaki wykonywać. Powiadają, że przez żołądek do serca. Teraz wiem, że mają racje.

    Odpowiedz
  11. lucia2003  11 listopada 2023 23:36

    Rogaliki to zawsze:) Pychotka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany