Śledź po kaszubsku z octem

sledz_po_kaszubsku_z_octem

Śledzie na święta: Śledź po kaszubsku z octem – Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
  • 2 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty pieprzu
  • cukier
  • 2 liście laurowe
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziarna gorczycy
  • 2 szklanki octu winnego
  • 100 ml wytrawnego wina białego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (335 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...