Składniki, które przedłużą wakacyjną opaleniznę. Gdzie ich szukać?

Kończymy ze stereotypami. Piękna i trwała opalenizna nie jest jedynie zasługą typu skóry. Wcale nie jest powiedziane, że jeśli jesteś blondynką albo szatynką o jasnej karnacji, to musisz opalić się na czerwono-różowy kolor, a w najlepszym razie brązowy odcień zniknie z Twojej skóry po kilkunastu dniach. Ogromny wpływ na to, jak będziesz wyglądała po kilku seansach kąpieli słonecznych ma to, co jesz. Poznaj 6 składników, które przyspieszą powstawanie opalenizny i sprawią, że będziesz się z niej cieszyć nawet kilka miesięcy po urlopie.

Leki a opalanie

Witamina A działa na zasadzie naturalnej tarczy ochronnej przeciwko fotostarzeniu. Wzmacnia i uodparnia komórki na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Maść z witaminą A łagodzi podrażnienia.

Gdzie znaleźć? W mleku, jajkach, serze, wątróbce, żółtych i pomarańczowych owocach.

 

Witamina E wspaniały składnik, zwłaszcza w zestawieniu z witaminą A. Wspomaga produkcję melaniny w czasie opalania. Przyspiesza procesy regeneracji komórek, zmniejsza stopień ich uszkodzenia przez wolne rodniki i zapewnia skórze elastyczność.

Gdzie znaleźć? W orzechach, olejach roślinnych, zielonych warzywach, kiełkach.

 

Kolagen jest jednym z najskuteczniejszych składników. Wspomaga proces odnowy komórek, ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne. Zapewnia skórze długotrwałą, piękną opaleniznę. Do tego zapobiega powstawaniu poparzeń i przebarwień.

Gdzie znaleźć? Najwyższej jakości kolagen rybi klasy A jest obecny w tabletkach marki Noble Health. Nie tylko zminimalizuje negatywne działanie promieniowania UV, ale też dzięki zawartym w składzie witaminom i minerałom odżywi i nawilży ciało od środka.

 

Selen pomaga ujędrnić skórę i utrzymać uzyskany odcień opalenizny. Bierze aktywny udział a regeneracji uszkodzonych przez słońce  komórek.

Gdzie znaleźć? W ogórkach, brokułach, kapuście, cebuli, tuńczyku, czosnku, pełnoziarniste pieczywo.

 

Beta-karoten to także doskonałe źródło witaminy A. Przyspiesza powstawanie pożądanego, złotawego odcienia. Funkcjonuje trochę jak naturalny filtr przeciwsłoneczny. Nie dopuszcza do powstania  tzw. plam pigmentacyjnych.

Gdzie znaleźć? W marchwi, sokach marchwiowych, morelach, szpinaku.

 

Likopen to silny przeciwutleniacz, który dzięki dużej absorpcji promieni słonecznych obniża poziom szkodliwego promieniowania. Wydłuża więc czas bezpiecznego przebywania na słońcu. Podtrzymuje uzyskany odcień skóry, a ponad to nadaje jej zdrowy wygląd.

Gdzie znaleźć? W przetworach pomidorowych, np. w paście, przecierze, keczupie.

Chcesz poznać więcej porad dotyczących ćwiczeń, zdrowego odżywiania i suplementacji?
Zapisz się do Get Slim Club na http://getslimclub.pl/!
Źródło: www.noblehealth.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  24 lipca 2014 11:51

    Na wszystko są suplementy:-)

    Odpowiedz
  2. as_sa  26 lipca 2014 18:48

    Do tego balsam podtrzymujący opaleniznę i możemy cieszyć się nią znacznie dłużej 🙂

    Odpowiedz
  3. martus2833  26 lipca 2014 19:22

    Witamin i innych ważnych składników szukam zawsze w warzywach i owocach.

    Odpowiedz
  4. scrabble  20 czerwca 2015 20:34

    Zdrowe odżywianie- jak zawsze najlepszym rozwiązaniem 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  22 czerwca 2017 10:35

    Moim zdaniem zdecydowanie karoten ( najlepiej ten ze świeżych marchewek ) przedłuża opaleniznę . Mam koleżankę , która łyka karoten jako suplement – efekt świetny .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany