Siemię lniane, czyli samo zdrowie

Siemię lniane – nasiona lnu zwyczajnego nazywane tak, gdy są używane jako zielarski środek leczniczy. Są to szarobrązowe nasiona płaskie, wielkości  około 2-3 mm. Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe oraz bardzo dużo oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne – m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne – magnez, cynk, żelazo. Olej lniany bogaty jest w glicerydy kwasów nienasyconych, trochę mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.

Olej z lnu jest najzdrowszym olejem na świecie. Ma wiele leczniczych właściwości: ma działanie powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające. Polecane jest zwłaszcza w chorobie wrzodowej. Siemię spożywane jest również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki, stosowane przy suchym kaszlu, a także wspomagająco przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. śpiewacy). Zawarte w nasionach lnu śluzy powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, chroniąc je przed kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne.

Siemię lniane najczęściej spożywane jest pod postacią namoczonych ziaren – zmielonych lub całych. Na ogół nie ma smaku, niektórym może wydać się nieco gorzkawy.

Śluz uzyskany z siemienia lnianego może być używany także jako odżywka do włosów, ponieważ dobrze nawilża suche i zniszczone włosy.

 

Przepisy:

Maseczka do włosów z siemienia lnianego

Taki kompres z siemienia lnianego sprawi, że włosy będą bardziej błyszczące, zregenerowane, nawilżone. Będą się także lepiej układały.

Siemię lniane należy zagotować w szklance wody. Gdy trochę przestygnie przecedzić ziarenka przez gęste sitko, a powstałą “żelową” substancję wetrzeć we włosy, owinąć je w folię lub czepek, dodatkowo przykryć ręcznikiem i ponosić na głowie przez godzinę.

 

Bułki z siemieniem lnianym

Składniki:

2 i ¼ szklanki mąki pszennej (chlebowej)

1 ¼ szklanki mąki pszennej razowej

½ szklanki ziaren siemienia lnianego zmielonego w młynku do kawy lub blenderem

1 ⅓ łyżeczki suchych drożdży

1 łyżeczka soli

½ – ¾ szklanki mleka

½ szklanki wody

3 łyżki miodu

1 duże jajko

1,5 łyżki oleju roślinnego

Opcjonalnie na wierzch:

1 jajko

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka maku

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozpuścić w ⅓ szklanki ciepłego mleka, dodać miód i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut, do ruszenia drożdży. W misce wymieszać mąki, siemię, sól, dodać wodę, resztę mleka, jajko i miksturę drożdżową. Zagnieść gładkie ciasto dodając pod koniec tłuszcz. Odstawić do podwojenia objętości. U mnie ciasto odstało ok. 5 godzin, bo musiałam wyjść po jego zagnieceniu, ale nie musi ono leżakować tak długo. Po tym czasie ciasto lekko ugnieść, podzielić na 10-14 części w zależności od tego jak duże chcecie otrzymać bułki (te ze zdjęcia otrzymałam po podzieleniu ciasta na 11 kawałków). Formować bułeczki i układać w odległości 2-3cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C, bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami (ja je tylko posmarowałam śmietanką). Piec przez 20-25 minut w zależności od piekarnika i wielkości bułek.

 

Wywar z siemienia lnianego

Do 200ml wody dodać 5-15g siemienia lnu, gotować 30 minut, następnie przecedzić, dodać 5-15 g dodać łyżeczkę syropu owocowego i pić pół szklanki dziennie.

Można również 2-3 łyżeczki siemienia lnu dodać do zsiadłego mleka

Zmielone w młynku siemię lniane (gdy je zmielimy jego dobroczynne składniki będą lepiej przyswajalne) możemy dodawać do sałatek, posypywać nim kanapki, dodawać gdzie tylko nam kulinarna fantazja pozwoli 😉

Autorka: Anna Wiśniewska

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...