Serowe paluchy – doskonała i łatwa imprezowa przekąska

serowe-paluchy-fot-msm-monki

fot. MSM Mońki

Składniki na przekąskę:  Serowe paluchy

  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1-2 łyżki mleka
  • jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

Wymieszać mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodać tyle mleka, żeby uzyskać „ścisłe” ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkować je na grubość 0,5 cm. Placek pokroić w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułożyć na natłuszczonej blasze. Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasteczka, a następnie posypać kminkiem i utartym serem. Przygotowane paluchy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C na jasnobrązowy kolor.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (314 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...