Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

ałatka z pieczonych buraków i sera blue

Składniki na danie: Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

  • – buraki – 4 szt.
  • – zielona sałata – 200 g
  • – Sos sałatkowy francuski Knorr
  • – cykoria – kilka listków
  • – ser typu blue – 150 g
  • – orzechy włoskie – 100 g
  • – miód – 1 łyżka
  • – ocet balsamiczny lub z czerwonego wina
  • – oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem. W ten sposób stworzysz pachnący ziołami dressing.
  3.  Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.
  4. Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...