Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio_fot_CPB_1

Czas przygotowania dania: Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio  – 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki na danie: Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

  • ·         1 główka radicchio
  • ·         170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej
  • ·         12 śliwek kalifornijskich
  • ·         2 łyżki oliwy z oliwek
  • ·         1 łyżka miodu
  • ·         150 g fety lub bundzu
  • ·         garść rukoli
  • ·         szczypta soli

Przygotowanie:

Pęczak gotujemy z wodą, proporcje 1:1, do gotującego się pęczaku wrzucamy 2 śliwki kalifornijskie, dadzą one pęczakowi ciekawy kolor i śliwkowy posmak. Pęczak gotujemy na wolnym ogniu do momentu wygotowania wody. Garnek z pęczakiem pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Radicchio myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części, przekładamy do naczynia polewamy oliwą i miodem mieszamy dokładnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut. Radicchio powinno się lekko podpiec.

Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki.

Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy radicchio, śliwki kalifornijskie, rukolę i pokrojoną fetę lub bundz. Składniki mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy oliwy, miodu lub soli do smaku.

Zobacz także: Szybka wiosenna sałatka z pomarańczami i serem camembert

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (291 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...