Sałatka z jarmużem, pomarańczą i śliwką kalifornijską
SKŁADNIKI NA DANIE: Sałatka z jarmużem, pomarańczą i śliwką kalifornijską
- 5 liści jarmużu (ok. 100 g)
- 8 śliwek kalifornijskich
- ½ pomarańczy
- 1 łyżka ziaren granatu
- 50 g sera pleśniowego np. brie, camembert lub gorgonzola
- kilka orzechów pekan lub włoskich
- czarny pieprz
DRESSING:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 płaska łyżeczka konfitury śliwkowej
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na dressing. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę wody dla rozcieńczenia (w przypadku gdyby konfitura była bardzo gęsta). Pomarańczę myjemy i obieramy. Wycinamy z niej fileciki (sam miąższ bez błon). Liście jarmużu dokładnie myjemy i pozbawiamy je zgrubiałych części. Listki gotujemy na parze ok. 4 min, aż staną się miękkie, ale nadal będą trzymały fason. Przekładamy je do miski. Dodajemy kawałki pomarańczy, orzechy, pokrojony w kawałki ser oraz ziarna granatu. Całość polewamy dressingiem. Możemy posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Przepis autorstwa blogerki Edyty Kusińskiej – Madame Edith – pochodzący z e-booka „Śliwka kalifornijska na 16 sposobów” wydanego przez California Prune Board
Zobacz także: Sałatka z jarmużu i brukselek z sosem miodowo-musztardowym
Kolorowe, smaczne i zdrowe!
super sałatka na pewno orzeźwiajaca
Wygląda pięknie !
Chętnie spróbowałabym 🙂
Składniki, które wydają się nie do połączenia.
Super przepis.
Uwielbiam takie sałatki 🙂
Nie mam śliwki kalifornijskiej pod ręką ale wydaje mi się że można ją podmienić na inny suszony owoc 🙂 Np na daktyle albo figi, te mam to spróbuję coś wymyślić 🙂
Ja takiej śliwki to jeszcze chyba nigdy nie miałam, ale faktycznie inne suszone owoce też powinny się sprawdzić;). Figi – tak to brzmi na prawdę dobrze;).
chyba wszystko mam, czas przygotować!