Przepis na: Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą

Wasa-Salatka-rakowa-z-ziolowo---limonkowa-salsa---Julita-Strzalkowska-photo3

Składniki na danie – Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą:

400 g obgotowanych ogonów rakowych
75 ml oliwy z oliwek
1 limonka
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
1 suszona, drobno pokrojona figa
1/2 papryczki chilli

1/2 łyżki cukru

sól do smaku

kromki pieczywa WASA Z SEZAMEM

 

Przygotowanie:

Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (135 głosów, średnia: 4,30 z 5)
zapisuję głos...