Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka

Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka

Składniki na: Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka

  • 4 pojedyncze piersi Kurczaka Zagrodowego
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.

Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż „siądzie” (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.

Więcej przepisów z kurczakiem na www.zagrodowy.pl

Zobacz także przepis na: Pierś z kurczaka marynowana w mleku kokosowym i chilli

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (279 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...