Karp na słodko w galarecie

Karp na słodko w galarecie

Składniki na danie: Karp na słodko w galarecie

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 50 g suszonych moreli Bakalland
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Sposób przygotowania:

Karpia czyścimy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondla, wlewamy 2 l wody, dodajemy płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz suszone morele i żurawinę. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę.

Karpia dzielimy na dzwonka. Dodajemy do rybnego wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie dzwonka wyjmujemy, układamy na półmisku i studzimy. Wokół porcji ryby układamy suszoną morelę i żurawinę Bakalland.

Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Przygotowany wywar rybny przecedzamy przez gęste sito, 1 litr gorącego płynu mieszamy z żelatyną. Zalewamy karpia, dekorujemy natką i studzimy. Karpia w schłodzonej galarecie wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...