Rozgrzewający napój dyniowy z dodatkiem herbaty

pumpkin-tea-latte

Składniki  na Rozgrzewający napój dyniowy z dodatkiem herbaty

  • 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ¼ szklanki puree z dyni
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania puree z dyni:

    1. Małą dynię umyj, przekrój i dokładnie wyjmij wszystkie pestki. Pamiętaj również o usunięciu ogonka.
    2. Następnie pokrój ją na ćwiartki i połóż na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem.
    3. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
    4. Dynię ostudź, wydrąż miękki miąższ łyżką, a następnie zblenduj go.

     

    Sposób przygotowania napoju:

    1. Zaparz 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze w ¾ szklanki gorącej wody przez 3 minuty. Po wyjęciu wyciśnij dokładnie torebki, by uzyskać pełnię smaku.
    2. Do ¼ szklanki puree z dyni wlej esencję herbacianą i ubij za pomocą trzepaczki. Następnie podgrzej w garnku na średnim ogniu.
    3. W tym samym czasie, w drugim małym rondelku, podgrzej mleko migdałowe, dodaj ziarenka wanilii oraz miód gryczany. Podgrzewaj składniki prawie do momentu wrzenia.
    4. Puree dyniowe z esencją herbacianą rozłóż do dwóch kubków, a następnie wlej do nich podgrzane mleko migdałowe.
    5. Napój posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Podawaj gorący.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (312 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...