Rozgrzewający zupa krem z pieczonych buraków

fot.-mat.-pras.-Dan-Cake-5

fot.mat. pras. Dan-Cake

Składniki na danie: Rozgrzewający zupa krem z pieczonych buraków

  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
  • 4 buraki,
  • 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • ser typu lazur,
  • ulubione zioła,
  • sól, pieprz, rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki.  Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...