Receptury na rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory

Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca łatwe do przygotowania receptury na rozgrzewające  koktajle, które umilą Wam chłodne i długie zimowe wieczory.

 

Receptury na rozgrzewające koktajle – Hot Rum Punch

Podobnie jak kompot w dzbanku czy herbata w czajniczku z podgrzewaczem, w okresie świąteczno-karnawałowym koktajl, który można jednocześnie przygotować dla wielu osób, jest wybawcą dla gospodarza. Jak na przykład jedwabisty w smaku, maślany poncz w kolorze karmelu, który jest świetnym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, zwłaszcza w opcji last minute, bo większość składników już masz – w swojej kuchni!

Składniki (na 4 szklanki koktajlu)

Receptury na rozgrzewające koktajle

200 ml Ron Zacapa Sistema Solera 23
1 łyżeczka masła
Przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon
40 ml miodu
120 ml gorącej wody

Wszystkie składniki umieść w rondelku z gorącą wodą i wymieszaj. Następnie przelej do wazy do ponczu lub po prostu eleganckiej, głębokiej miski. Podawaj w szklankach. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze mocniejszy smak, możesz dodać więcej przypraw do ponczu, a napój w każdej szklance dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.

Receptury na rozgrzewające koktajle – Winna Korzenna Margarita 

Receptury na rozgrzewające koktajle

Niezwykle przyjemny poncz na bazie czerwonego wina, korzennego syropu i cytrusów w sylwestrową noc domaga się nieco wytworniejszej oprawy, którą wyśmienicie stworzy tequila!

Składniki (na 4 szklanki koktajlu)

200 ml Don Julio Blanco
200 ml wina Merlot
80 ml syropu do grzanego wina*
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Garnish: Zest z pomarańczy

Duży dzbanek wypełnij lodem, a następnie uzupełnij wszystkimi składnikami koktajlu, wymieszaj i gotowe! Tak przygotowaną Margaritę podawaj w szklankach ozdobionych zestem z pomarańczy. Przed ułożeniem skórki na szkle możesz ją skręcić, by uwolnić aromat.

*Wskazówka: Syrop do grzanego wina możesz kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie. Umieść równe porcje wody i cukru Demerara w rondelku, dodaj garść goździków, szczyptę zmielonego ziela angielskiego, laskę cynamonu, kilka rodzynek i 1/4 startej gałki muszkatołowej. Podgrzewaj i mieszkaj składniki na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia), a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przecedź syrop i przelej go do butelki lub słoika z przykrywką.

Receptury na rozgrzewające koktajle – Nutty Rye Eggnog

Receptury na rozgrzewające koktajle

Znajomy widok z amerykańskich filmów o świętach Bożego Narodzenia – to spieniona, blada mieszanka rumu i mleka, która doczekała się dziesiątek różnych receptur. Przedstawiamy nieco bardziej wytrawną wersję na bazie whisky, która wyśmienicie wydobywa słodycz śmietanki i syropu, a także odświeża kubki smakowe po spożyciu świątecznych smakołyków.

Składniki:

50 ml Bulleit Rye whiskey
15 ml mleka
15 ml śmietanki
10 ml syropu cukrowego
1 jajko
10 ml Dublin Porter Guinness
Garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady

Wszystkie składniki koktajlu oprócz piwa umieść w shakerze i energicznie potrząsaj bez dodatku lodu. Dodaj kostki lodu i ponownie zmieszaj. Następnie wlej piwo do szklanki i uzupełnij lodem. Do piwa dodaj zawartość szejkera i udekoruj koktajl wiórkami czekolady.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (324 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  27 grudnia 2016 16:19

    Można spróbować.

    Odpowiedz
  2. malinowaja  27 grudnia 2016 16:30

    Nawet nie wiem co to za składniki hahah „200 ml Don Julio Blanco” nawet nie wiem gdzie to znaleźć XD

    Odpowiedz
    • Jaworka  27 grudnia 2016 18:48

      zgadza się ja też się zastanawiam gdzie to kupić jak również Ron Zacapa Sistema Solera 23 ale na pewno nieźle smakują i chętnie bym je sprobowala

      Odpowiedz
      • malinowaja  28 grudnia 2016 11:17

        Chyba tylko znawcy znają i wiedzą co to za alkohole 😀 Ja nawet nazwy nigdy nie słyszałam XD No ale chętnie bym wypróbowała, choć wydaje mi się,że będą bardzo drogie : P

        Odpowiedz
  3. Aneta  30 grudnia 2016 14:06

    Zdecydowanie do wypróbowania! 🙂

    Odpowiedz
  4. marcia7  6 stycznia 2017 10:39

    dziś na -20 będą idealne

    Odpowiedz
  5. efffciaa  11 maja 2017 13:13

    Bardzo fajne przepisy 🙂 Nie ma to jak zimową porą usiąść sobie przy płonącym kominku ze szklaneczką pysznego rozgrzewającego napoju w dłoni – idealnie na zimowy wieczór .

    Odpowiedz
  6. Magdalena  7 lipca 2022 20:28

    Żeby jeszcze ktoś mi taki zrobił i podał..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany