Receptury na rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory
Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca łatwe do przygotowania receptury na rozgrzewające koktajle, które umilą Wam chłodne i długie zimowe wieczory.
Receptury na rozgrzewające koktajle – Hot Rum Punch
Podobnie jak kompot w dzbanku czy herbata w czajniczku z podgrzewaczem, w okresie świąteczno-karnawałowym koktajl, który można jednocześnie przygotować dla wielu osób, jest wybawcą dla gospodarza. Jak na przykład jedwabisty w smaku, maślany poncz w kolorze karmelu, który jest świetnym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, zwłaszcza w opcji last minute, bo większość składników już masz – w swojej kuchni!
Składniki (na 4 szklanki koktajlu)
200 ml Ron Zacapa Sistema Solera 23
1 łyżeczka masła
Przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon
40 ml miodu
120 ml gorącej wody
Wszystkie składniki umieść w rondelku z gorącą wodą i wymieszaj. Następnie przelej do wazy do ponczu lub po prostu eleganckiej, głębokiej miski. Podawaj w szklankach. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze mocniejszy smak, możesz dodać więcej przypraw do ponczu, a napój w każdej szklance dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.
Receptury na rozgrzewające koktajle – Winna Korzenna Margarita
Niezwykle przyjemny poncz na bazie czerwonego wina, korzennego syropu i cytrusów w sylwestrową noc domaga się nieco wytworniejszej oprawy, którą wyśmienicie stworzy tequila!
Składniki (na 4 szklanki koktajlu)
200 ml Don Julio Blanco
200 ml wina Merlot
80 ml syropu do grzanego wina*
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Garnish: Zest z pomarańczy
Duży dzbanek wypełnij lodem, a następnie uzupełnij wszystkimi składnikami koktajlu, wymieszaj i gotowe! Tak przygotowaną Margaritę podawaj w szklankach ozdobionych zestem z pomarańczy. Przed ułożeniem skórki na szkle możesz ją skręcić, by uwolnić aromat.
*Wskazówka: Syrop do grzanego wina możesz kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie. Umieść równe porcje wody i cukru Demerara w rondelku, dodaj garść goździków, szczyptę zmielonego ziela angielskiego, laskę cynamonu, kilka rodzynek i 1/4 startej gałki muszkatołowej. Podgrzewaj i mieszkaj składniki na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia), a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przecedź syrop i przelej go do butelki lub słoika z przykrywką.
Receptury na rozgrzewające koktajle – Nutty Rye Eggnog
Znajomy widok z amerykańskich filmów o świętach Bożego Narodzenia – to spieniona, blada mieszanka rumu i mleka, która doczekała się dziesiątek różnych receptur. Przedstawiamy nieco bardziej wytrawną wersję na bazie whisky, która wyśmienicie wydobywa słodycz śmietanki i syropu, a także odświeża kubki smakowe po spożyciu świątecznych smakołyków.
Składniki:
50 ml Bulleit Rye whiskey
15 ml mleka
15 ml śmietanki
10 ml syropu cukrowego
1 jajko
10 ml Dublin Porter Guinness
Garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady
Wszystkie składniki koktajlu oprócz piwa umieść w shakerze i energicznie potrząsaj bez dodatku lodu. Dodaj kostki lodu i ponownie zmieszaj. Następnie wlej piwo do szklanki i uzupełnij lodem. Do piwa dodaj zawartość szejkera i udekoruj koktajl wiórkami czekolady.
Można spróbować.
Nawet nie wiem co to za składniki hahah „200 ml Don Julio Blanco” nawet nie wiem gdzie to znaleźć XD
zgadza się ja też się zastanawiam gdzie to kupić jak również Ron Zacapa Sistema Solera 23 ale na pewno nieźle smakują i chętnie bym je sprobowala
Chyba tylko znawcy znają i wiedzą co to za alkohole 😀 Ja nawet nazwy nigdy nie słyszałam XD No ale chętnie bym wypróbowała, choć wydaje mi się,że będą bardzo drogie : P
Zdecydowanie do wypróbowania! 🙂
dziś na -20 będą idealne
Bardzo fajne przepisy 🙂 Nie ma to jak zimową porą usiąść sobie przy płonącym kominku ze szklaneczką pysznego rozgrzewającego napoju w dłoni – idealnie na zimowy wieczór .
Żeby jeszcze ktoś mi taki zrobił i podał..