Zdrowo i kolorowo – ratatouille

W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce. – Przekonanie, że każdego dnia na obiad powinniśmy zjeść kawałek mięsa zdecydowanie nie jest aktualne. Dania warzywne to doskonały sposób na uzupełnienie witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Przykładem na zdrowe oraz smaczne podanie warzyw jest, zaczerpnięte z kuchni francuskiej danie – ratatouille – poleca dietetyk z Naturhouse.

Ratatoille_fot. Naturhouse

fot. Naturhouse

Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 duże pomidory, ½ papryki zielonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki czerwonej, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki tymianku, rozmarynu, cząbru, 1 liść laurowy, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz.

 Przygotowanie: bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.

Więcej przepisów polecanych przez dietetyków na stronie: www.naturhouse.com.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...