Rakotwórcze jedzenie – sprawdź, jakich substancji unikać, by jeść bezpiecznie

Wysoko przetworzone rakotwórcze jedzenie jest prawdziwą zmorą naszych czasów. Według oceny naukowców nieodpowiednia dieta i złe nawyki żywieniowe mogą odpowiadać nawet za 30% wszystkich nowotworów! Chcąc spożywać posiłki ze spokojnym sumieniem, jesteśmy zmuszeni gotować wszystko zupełnie od podstaw i spędzać godziny w supermarkecie lustrując każdą etykietę od góry do dołu. Często jednak nie mamy świadomości, które składniki danego produktu powinny wzbudzić naszą czujność ani czego możemy się spodziewać po składzie naszego ulubionego serka czy parówek. Przeczytaj, jak wybierać żywność, by czuć się bezpiecznie i na co zwrócić uwagę, kupując jedzenie dla dzieci.

rakotwórcze jedzenie

źródło: www.pixabay.com

Rakotwórcze jedzenie – sprawdź, jakich substancji unikać, by jeść bezpiecznie

Przeczytaj także: Jak wyuczyć mózg zdrowego żywienia?

 

Badania naukowe przeprowadzone w ostatnich kilkunastu latach potwierdzają, że spożywanie naturalnej i bezpiecznej żywności, spełniającej normy prawne dotyczące zawartości substancji dodatkowych, nie tylko dostarcza naszemu organizmowi energii, ale też zapewnia odpowiednią ilość cennych składników odżywczych i witamin. To, co jemy na co dzień, może wpływać na nasze zdrowie w przyszłości. Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat ma zatem ogromne znaczenie. Już podczas 1000 pierwszych dni życia dziecka, od momentu poczęcia, mamy wpływ na jego zdrowie w dorosłym życiu. Stosując prawidłowe odżywianie w tym kluczowym momencie życia, możemy zapewnić dziecku zdrowie na długie lata!

 

Niebezpieczne substancje

Produkty spożywcze goszczące na naszych stołach mogą być również źródłem rakotwórczych związków. Rozwój nauki i przemysłu sprawia niestety, iż w trakcie produkcji żywności powstają (lub są dodawane) ciągle nowe substancje, które mogą mieć negatywny wpływ  na organizm człowieka i wywoływać groźne choroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczona żywność, która zawiera niebezpieczne bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne, powoduje nawet więcej niż 200 różnych rodzajów chorób, od biegunki aż po zróżnicowane nowotwory.

Do najpopularniejszych związków, które mogą znaleźć się w żywności i mieć szkodliwe działanie na organizm, zaliczamy:

  • Pestycydy – stosowane do ochrony roślin i produktów roślinnych. Do żywności, w tym głównie warzyw i owoców, przedostają się jako pozostałości środków ochrony roślin.
  • Azotany i azotyny – są stosowane w przetwórstwie spożywczym głównie jako substancje konserwujące, ale również jako składnik nawozów, przez co mogą przedostawać się do warzyw i wody gruntowej.
  • Mikotoksyny – toksyny produkowane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni), o właściwościach rakotwórczych i mutagennych. Ich źródłem są zazwyczaj zakażone produkty żywnościowe.
  • Dioksyny – wysoce toksyczne, do żywności przedostają się w efekcie skażenia środowiska.
  • Metale ciężkie – kadm, ołów, rtęć i cyna. Ich obecność w żywności jest związana z zanieczyszczeniem środowiska.
  • Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – powstają w trakcie termicznego przetwarzania żywności, np. smażenia, pieczenia, wędzenia, grillowania. Wysoką zawartość tych związków potwierdzono w hodowlach zwierząt lub uprawach w pobliżu miast i ruchliwych dróg.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (111 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  16 lutego 2017 10:02

    Niby się wie, niby sie zna, ale…

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  16 lutego 2017 19:41

    Z moich obserwacji to wiele osób bagatelizuje takie właśnie informacje. A bo to szkoda czasu na czytanie etykiet, a bo to szybko coś się upichci- niestety niezdrowo. A bo to do tej pory nic się nie stało to i się nie stanie. I tak można by mnożyć. A życie mamy tylko jedno niestety.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe AnnaKwasniak
    AnnaKwasniak  17 lutego 2017 07:56

    W dzisiejszych czasach nawet oddychanie (i nie przesadzam) jest nie zdrowe, więc cóż… Taki mamy klimat ;/

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Hidari11
    Hidari11  20 lutego 2017 12:27

    Na metale ciężkie można się uodpornić. Pająki w uczelnianej hodowli po kilku latach stały się odporne na kadm.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.