Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami

Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami

Składniki na danie: Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami

  • 1 butelka piwa Redds Gruszka i chili
  • 2 gruszki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj je dokładnie.

  2. W małym garnuszku rozpuść masło, odstaw je do ostygnięcia.

  3. W dużej misce umieść mąkę, dodaj drożdże, mleko, jajka, masło oraz piwo, całość wymieszaj dokładnie aż uzyskasz gęste ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia

  4. Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki.

  5. Ułóż gruszki na patelni, dodaj trochę wody i zasyp cukrem. Podgrzewaj, aż z cukru i wody utworzy się gęsty karmel. Dodaj trochę piwa, orzechy włoskie i szczyptę chili. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

  6. Na drugiej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć racuchy.

  7. Na usmażone racuchy nałóż łyżkę lodów oraz gruszki. Całość polej syropem.

 

Źródło: http://www.beerlovers.pl/

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (210 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...