Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi, truskawkami, żurawiną i z sokiem z granatu

Latem warto skusić się na deser, jakim jest crumble. Przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii, gdzie jest od dawna popularny. Crumble  – to po prostu owoce – najlepiej sezonowe, które zapiekamy pod kruszonką. Deser bardzo łatwy, szybki i zawsze pyszny!

Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu

Składniki na: Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu –  nadzienie

  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • Pół kilo truskawek
  • 1 łyżka masła
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g Orzechów laskowych Bakalland

Sposób przyrządzenia

Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe paski. Przekładamy do garnka z cukrem, masłem, mąką ziemniaczaną i żurawiną. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż składniki połączą się sobą. Gotowe nadzienie przekładamy do formy do pieczenia i układamy wokół niego plasterki truskawek. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone, pokrojone w kostkę masło rozcieramy z mąką, następnie dodajemy cukier i posiekane orzechy laskowe. Gotową kruszonką posypujemy masę z rabarbaru i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 45 minut, aż kruszonką będzie złocista. Deser, najlepiej smakuje podany z lodami waniliowymi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (281 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...