Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu

Rabarbarowy crumble

Składniki na: Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu –  nadzienie

  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • Pół kilo truskawek
  • 1 łyżka masła
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g Orzechów laskowych Bakalland

 

Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe paski. Przekładamy do garnka z cukrem, masłem, mąką ziemniaczaną i żurawiną. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż składniki połączą się sobą. Gotowe nadzienie przekładamy do formy do pieczenia i układamy wokół niego plasterki truskawek. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone, pokrojone w kostkę masło rozcieramy z mąką, następnie dodajemy cukier i posiekane orzechy laskowe. Gotową kruszonką posypujemy masę z rabarbaru i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 45 minut, aż kruszonką będzie złocista. Deser, najlepiej smakuje podany z lodami waniliowymi.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (31 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe nungal
    nungal  19 czerwca 2017 20:20

    Wygląda absolutnie przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  19 czerwca 2017 20:26

    Ależ mam ochotę na rabarbar i kwasotkę.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe ewalub
    ewalub  20 czerwca 2017 08:10

    W ogrodzie moich rodziców kiedyś rosło bardzo dużo rabarbaru więc w dzieciństwie często piliśmy kompoty czy jedliśmy ciasta z tym dodatkiem. To dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe Anett13
      Anett13  20 czerwca 2017 09:03

      Dla mnie też :-), potem przez lata nie jadłam rabarbaru i odkryłam go na nowo jakieś kilka lat temu. Jest pyszny do ciast, a także jako dodatek do kwasnych sosów do mięs 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.