Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Pomysł na danie prosto z Francji – kruche ciasto z apetycznym, wytrawnym nadzieniem – czyli quiche. Quiche zawsze  zawiera nadzienie bazujące na śmietanowo-jajecznej masie. Dzisiaj proponujemy je wypełnić kurkami. Oto przepis na quiche z kurkami – doskonałe danie dla wegetarian

Quiche z kurkami Składniki na danie: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

na ciasto:

250 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

1 jajko

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

na farsz:

200 g świeżych kurek

1 cebula

150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

300 ml śmietanki 36%

4 jajka

3 gałązki cząbru

sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób wykonania

Ciasto:

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Farsz:

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.

Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).

Inne przepisy na quiche:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (259 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...