Pysznie w jednym garnku – inspiracje szefa kuchni Knorr na dania jednogarnkowe z całego świata

Marzenie domowego kucharza? Gotować najsmakowitsze dania i jednocześnie… mieć jak najmniej naczyń do zmywania. Idealnym rozwiązaniem są dania jednogarnkowe. Najpyszniejsze, pochodzące z różnych stron świata, poleca szef kuchni Knorr.

Wysmienity pilaw

Dania jednogarnkowe mają swoją tradycję w wielu kuchniach świata. Są synonimem stylu gotowania, który polega na przygotowywaniu potraw w jednym naczyniu. Muszą się w nim znaleźć zarówno mięso, warzywa, jak i składnik zawierający skrobię: ziemniaki, makaron, ryż. Zamiast tych ostatnich możemy też podać do potrawy chleb. Oto dania jednogarnkowe z różnych stron świata polecane przez Piotra Murawskiego, kucharza Knorr.

Orientalne zamieszanie w jednym garnku

Idea dań jednogarnkowych jest szczególnie bliska kuchni Dalekiego Wschodu. To w niej odnajdujemy potrawy z woka, który daje ogromne możliwości komponowania dań. Chińczycy przyrządzają mnóstwo swoich tradycyjnych przysmaków, łącząc w tym jednym garnku przeróżne składniki. Najczęściej są to smażone makarony lub ryż z warzywami, mięsem czy owocami morza, oczywiście z dodatkiem nadających wyrazisty smak orientalnych przypraw. Możemy eksperymentować w tym jednym garnku, by odnaleźć swoje ulubione smaki Orientu. W tym celu warto wypróbować na przykład recepturę na Smażony makaron po seczuańsku lub Ryż na ostro.

smazony-makaron-po-seczuans

Nie tylko Chińczycy, ale też mieszkańcy Indii upodobali sobie „jednogarnkowe gotowanie”. Przykładem jest rogan josh, czyli tradycyjne danie kuchni Kaszmiru, krainy na północy kraju, wykorzystujące jagnięcinę, baraninę lub kozinę. Dziś znalazło miejsce w menu restauracji indyjskich na całym świecie, a łatwość przyrządzenia sprawia, że możemy się nim cieszyć także przy rodzinnym stole. Tradycyjnie używane w rogan josh mięso możemy zastąpić kurczakiem lub wołowiną.

Kuchnia indyjska to także jednogarnkowe curry – aromatyczne, różnobarwne, pyszne. Przyrządzać je możemy na mnóstwo różnych sposobów. Wiele z nich kucharze Knorr polecają na portalu przepisy.pl.

Smak ze Wschodu

Opowiadając o daniach jednogarnkowych, szef kuchni Knorr przywołuje pilaw, będący kwintesencją jedzenia prostego i smacznego zarazem. Potrawę znaną w kuchniach wschodnich przygotowuje się z ryżu, mięsa: jagnięciny, wołowiny lub baraniny oraz warzyw. Umiejętnie przyprawiona stworzy aromatyczną kompozycję, na którą nie zabraknie chętnych w naszych domach.

Po europejsku

A jeśli wolimy bliższe nam smaki, czas na jednogarnkowe dania Europejczyków! Warto skoczyć z wizytą na Węgry, gdzie przebojem jest bogracz. Rodzaj gulaszu, gęsty, intensywnie przyprawiony, tradycyjnie przygotowuje się w specjalnym kociołku nad ogniem. Dziś najczęściej jest on zastępowany dużym garnkiem, więc każdy z nas może pokusić się o przygotowanie bogracza w domu.

Bogracz tradycyjny

Ale kuchnia węgierska to jeszcze oczywiście przygotowywane w jednym garnku leczo. Często jest to właściwie gar, bo miłośników tego przysmaku, którzy mogą go jeść łyżkami kilka dni z rzędu, w naszym kraju jest bez liku. Tego dania chyba więc nikomu nie trzeba przedstawiać. Czas więc po prostu brać się do gotowania, by jego smakiem rozpogodzić jesienne dni. Do wyboru Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem, Szybkie leczo z kiełbasą, Wegetariańskie leczo i wiele innych.

Gdzie następna wizyta? Koniecznie u naszych zachodnich sąsiadów, by spróbować przyrządzanych przez nich potraw jednogarnkowych. A ich tradycja w niemieckiej kuchni jest niezwykle bogata, skoro istnieje nawet osobne określenie tych dań – eintopf. Koniecznie z mięsem, najczęściej z ziemniakami, wyraziście doprawione, nierzadko z dodatkiem piwa. Przykład – golonka po bawarsku.

Zdecydowanie bardziej wyrafinowane dania jednogarnkowe zaproponują nam Francuzi. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, przywołuje kurczaka w winie, czyli oryginalnie coq au vin. Wbrew nazwie, przygotowanie potrawy jest naprawdę bardzo proste. Kuchnia francuska lubi dania jednogarnkowe, czego dowodem są także casserole, czyli zapiekanki z francuskim rodowodem, oraz cassoulet – tradycyjne danie przyrządzane z mięsa wieprzowego wolno duszonego w towarzystwie fasoli i przypraw.

Klasyczna fasolka po bretonsku

Polskie „jednogarnkowce”

„Cudze chwalicie…”, a przecież okazuje się, że także my możemy pochwalić się wspaniałymi potrawami z jednego garnka. Bigos – prawdziwy król polskiego stołu – zna każdy z nas, ale też każdy domowy kucharz przygotowuje go nieco inaczej. Dodajemy więc czerwone wino, ogórki kiszone, grzyby, śliwki. Ponadto oczywiście jednogarnkowa fasolka po bretońsku, choć ze względu na zakorzenienie w naszej rodzimej kuchni, powinniśmy ją raczej nazwać fasolką po… polsku. Klasyczna, w pikantnej odsłonie z papryczką chilii, z suszoną kiełbasą – lubimy ją w każdej wersji!:

Smacznego!

Co jeszcze możemy ugotować w jednym garnku? Inspiracje szefów kuchni Knorr znajdziecie również:

na stronie  www.przepisy.pl

zdjęcia” mat. nadesłane

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (251 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...