Penne putaneska

Szybki obiad w zabieganym dniu? Makaron! Rodzinny posiłek, który wszystkim posmakuje? Makaron! Kolacja we włoskim stylu? Makaron! Oto przepis na penne we włoskim stylu

 

 

Penne putaneska

Penne putaneska

czas przygotowania: 20 minut

ilość porcji: 3-5

Składniki:

  • 1 opakowanie Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
  • 10 dag parmezanu
  • 15 dag makaronu penne
  • 1 szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag oliwek czarnych
  • 1 puszka koreczków helsińskich lub 5 dag anchois
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 pęczek pietruszki

Przygotowanie:

1. Umyj i osusz natkę pietruszki. Posiekaj. Makaron penne ugotuj al dente. Pokrój anchovies.

2. Rozgnieć czosnek i podsmaż na złoty kolor na dwóch łyżkach oliwy. Dodaj ugotowany makaron, posiekaną pietruszkę, anchois, oliwki i kapary i chwilę smaż.

3. Do zimnej wody dodaj Fix Knorr i dobrze wymieszaj. Połącz ze składnikami na patelni i zagotuj. Makaron podawaj posypany parmezanem.

RADA: Jeśli lubisz, penne możesz podawać również z gotowanymi krewetkami. Wystarczy dodać je na etapie podsmażania czosnku.

źródło: www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (393 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...