Pyszna przekąska: Francuskie paluchy serowe – tutorial krok po kroku

paluchy-serowe

Fot.-MSM-Mońki

Składniki na: Francuskie paluchy serowe

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskie
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • papryka słodka w proszku

 

Sposób przygotowania:

KROK 1:

Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

Francuskie-paluchy-serowe---krok-1-Fot.-MSM-Mońki

Fot.-MSM-Mońki

KROK 2:

Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

Francuskie-paluchy-serowe---krok-2-Fot.-MSM-Mońki

Fot.-MSM-Mońki

KROK 3:

Tak przygotowane ciasto pokroić  w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem  i papryką. Następnie piec w piekarniku w  temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Francuskie-paluchy-serowe---krok-3-Fot.-MSM-Mońki

Fot.-MSM-Mońki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (275 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...