Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

pulpety z tuńczyka i kasz jaglanej

Składniki (3 porcje):

  • 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko (L)
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie (małe)
  • olej ryżowy marki Olitalia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól himalajska
  • pieprz

Sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
  • olej ryżowy marki Olitalia
  • bazylia świeża
  • sól himalajska
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
  2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
  3. Czosnek posiekaj.
  4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
  5. Uformuj niewielkie kotleciki.
  6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
  8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
  9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (268 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Tereniasz  5 sierpnia 2016 11:22

    Pysznie to wygląda:)

    Odpowiedz
    • monicitia  5 sierpnia 2016 23:48

      No slinka leci 😊

      Odpowiedz
  2. martucha180  5 sierpnia 2016 11:29

    Ciekawe połączenie.

    Odpowiedz
  3. Dakota  5 sierpnia 2016 12:22

    Przygotowanie tego dania nie wygląda bardzo skomplikowanie, ale sama niestety nie jestem przekonana do tuńczyka. Nie przepadam za tego rodzaju 'rarytasami’. Może ma ktoś pomysł, czym można byłoby zastąpić ten składnik, aby danie było równie smaczne?

    Odpowiedz
  4. linea  5 sierpnia 2016 19:31

    Nigdy nie wpadłabym na to aby zrobić pulpety z tuńczyka. Super przepis, muszę go koniecznie wypróbować. Tuńczyka lubię, cukinię uwielbiam, kaszę też. Przepis jakby pisany specjalnie dla mnie. Jeśli wyjdzie dołączę go do mojego menu 🙂

    Odpowiedz
    • monicitia  5 sierpnia 2016 23:50

      Czekamy na relację

      Odpowiedz
  5. mama_kazala  5 sierpnia 2016 20:33

    wygląda mniam!

    Odpowiedz
  6. kasia87g  5 sierpnia 2016 21:11

    o pulpetach z tuńczyka jeszcze nie słyszałam

    Odpowiedz
  7. macierzanka  5 sierpnia 2016 22:02

    Jadłam różne dania z tuńczykiem,ale pulpetów nie robiłam,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  8. luna341  6 sierpnia 2016 07:11

    Gdy przeczytałam tytuł pierwsze co przyszlo mi do głowy to ze danie będzie pewnie mdłe.Lecz gdy doczytałam składniki i sposób wykonania zmieniłam zadanie. Sos na pewno nadaje pulpetom wyjątkowego smaku.

    Odpowiedz
  9. Aneta  27 września 2016 15:27

    Ciekawy przepis, ale nie wiem, czy skorzystam 🙂

    Odpowiedz
  10. stokrotkapolna  9 listopada 2016 02:33

    Kasza jaglana,jak i pozostałe składniki są zdrowe, muszę to wypróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany