Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii
Składniki (3 porcje):
- 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 jajko (L)
- skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie (małe)
- olej ryżowy marki Olitalia
- sok z 1/2 cytryny
- sól himalajska
- pieprz
Sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
- olej ryżowy marki Olitalia
- bazylia świeża
- sól himalajska
- pieprz
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
- Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
- Czosnek posiekaj.
- Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
- Uformuj niewielkie kotleciki.
- Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
- Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
- Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
- Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
Komentarze
Pysznie to wygląda:)
No slinka leci 😊
Ciekawe połączenie.
Przygotowanie tego dania nie wygląda bardzo skomplikowanie, ale sama niestety nie jestem przekonana do tuńczyka. Nie przepadam za tego rodzaju 'rarytasami’. Może ma ktoś pomysł, czym można byłoby zastąpić ten składnik, aby danie było równie smaczne?
Nigdy nie wpadłabym na to aby zrobić pulpety z tuńczyka. Super przepis, muszę go koniecznie wypróbować. Tuńczyka lubię, cukinię uwielbiam, kaszę też. Przepis jakby pisany specjalnie dla mnie. Jeśli wyjdzie dołączę go do mojego menu 🙂
Czekamy na relację
wygląda mniam!
o pulpetach z tuńczyka jeszcze nie słyszałam
Jadłam różne dania z tuńczykiem,ale pulpetów nie robiłam,więc warto spróbować.
Gdy przeczytałam tytuł pierwsze co przyszlo mi do głowy to ze danie będzie pewnie mdłe.Lecz gdy doczytałam składniki i sposób wykonania zmieniłam zadanie. Sos na pewno nadaje pulpetom wyjątkowego smaku.
Ciekawy przepis, ale nie wiem, czy skorzystam 🙂
Kasza jaglana,jak i pozostałe składniki są zdrowe, muszę to wypróbować.