Ptysie kawowe nadziewane gruszkami

Składniki na deser: Ptysie kawowe nadziewane gruszkami

Ciasto: 

  • 1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta
  • 125 g masła
  • 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 1 litr soku z czarnej porzeczki
  • 500 ml mleka
  • 4 torebki kawy zbożowej Anatol
  • 4 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na karpatkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając wodę na napar
    z kawy zbożowej. Piecz je na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika w temp. 220oC przez 25−30 minut. Po upieczeniu, wytnij kółka za pomocą obręczy – po 2 na jedno ciastko.
  2. Obierz gruszki ze skórki, przekrój je na połówki i gotuję na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki przez ok. 20 minut. Całość odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przyrządź kawę zbożową na bazie mleka. Zawartość torebki z kremem wymieszaj w 1/3 porcji mleka, a resztę zagotuj. Do gotującego się mleka wlej krem, wymieszaj i ostudź. Miksuj chłodny krem, dodając do niego 4 łyżki masła.
  4. Upieczone ptysie nadziej kremem i przełóż gruszkami. Udekoruj cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (97 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe paulaalfc
    paulaalfc  22 marca 2017 12:22

    Wyglądają pysznie! Zjadłabym 😉

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Aromer0209
    Aromer0209  22 marca 2017 14:36

    Pychotki 🙂

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  22 marca 2017 17:35

    Ale ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe luna341
    luna341  23 marca 2017 17:54

    Smakowitości 🙂

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Magrabka31
    Magrabka31  23 marca 2017 18:17

    Mniam,aż chciałoby się je zjeść!

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  25 marca 2017 21:50

    Łatwy przepis więc chyba wypróbuję na takie małe co nie co

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  4 kwietnia 2017 10:45

    Ależ dobroci *_*

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.