Przepisy mojej babci: Rolada czekoladowa – przesłała Martyna J.

Rolada czekoladowa

Przepis na: 8 porcji; Porcja: 330 kcal; Przygotowanie: 1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru + jedna łyżka do posypania  ściereczki
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao

Masa:

  • 1 budyń czekoladowy
  • 0,5 litra mleka
  • 50 g masła lub margaryny
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • Kakao do posypania

Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek, białka ubij, dodając stopniowo cukier puder. Dodaj rozkłócone żółtka, mąkę i kakao. Wymieszaj i przelej na natłuszczoną, wyłożoną papierem blachę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.  Piecz przez 15 minut, gorące przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwiń ciasto w rulon.  Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Przygotuj budyń, wymieszaj z masłem lub margaryną, wystudź. Czekoladę pokrusz, dodaj do masy budyniowej. Rozwiń roladę, posmaruj budyniem ,zwiń, okręć ściereczką i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Równie efektowną, jasną roladę uzyskasz, gdy upieczesz biszkopt bez kakao, a budyń czekoladowy zastąpisz śmietankowym.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...