Przepis na zupę jagodową z makaronem autorstwa Doroty Choteckiej

Przepis na zupę jagodową z makaronem – składniki:

– 400 g jagód

– 1 litr wody

– 5 łyżek cukru

– 1 szklanka wody

– 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– 500 g makaronu Czaniecki świderek „100% Amber durum”

Przygotowanie:

Jagody bardzo starannie przebieramy, płuczemy i odsączamy. Wkładamy je do garnka, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy 5 łyżek cukru i delikatnie mieszamy. Następnie gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy wywar z kuchenki i studzimy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance wody po czym ponownie zagotowujemy wystudzone jagody i zaciągamy je przygotowanym roztworem z mąki i wody. Delikatnie mieszamy i gotowe! Zupę podajemy z ulubionym makaronem na ciepło lub w formie chłodnika.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (277 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...