Przepis na SUPPLI – prawdziwie włoskie danie

Przepis na SUPPLI

Włoski przepis od Marco Ghia – Suppli’

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej prawdziwie włoski obiad. Wypróbujcie  ciepłe, sycące, pełne aromatycznych smaków danie SUPPLI

Przepis na SUPPLI – składniki

Składniki:

  • 500 g ryżu
  • 150 g mielonego mięsa wołowego
  • 60 g wątróbek drobiowych
  • 200 g mozzarelli
  • 50 g suszonych fig
  • 2 średnie jajka
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1l bulionu mięsnego
  • 120 g sera Grana Padano
  • ½ cebuli
  • 50 g masła (+ 30g)
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • Sól, pieprz

Na panierkę i do smażenia:

  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zaczynamy krojąc na duże kawałki wątróbkę drobiową. Na patelni rozpuszczamy maso i oliwę, wrzucamy cebulę i mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy wątróbkę.

Podsmażamy przez kolejne 5 minut, zalewamy winem i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu do momentu, w którym sos się nie zagęści.

Kiedy sos będzie gotowy dodajemy ryż i, często mieszając, doprowadzamy go do wrzenia, dodając w razie potrzeby bulionu mięsnego. Risotto ma być bardzo gęste!

Wyłączamy ogień i dodajemy masło i starty ser Grana Padano. Całość dobrze mieszamy i dodajemy 2 ubite jajka. Znów mieszamy, po czym przekładamy mieszankę na duży, płaski talerz/tackę i czekamy, aż całkowicie ostygnie.

W międzyczasie kroimy na kawałki mozzarella i odcedzamy ją na sitku tak, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kiedy ryż wystygnie formujemy suppli’ biorąc mokrymi dłońmi odrobinę mieszanki, której nadajemy okrągły kształt; do środka suppli’ wkładamy kilka kawałeczków mozzarelli i dobrze zalepiamy.

Uformowane suppli’ obtaczamy ubitym jajkiem i bułką tartą. Teraz smażymy je w dużej ilości rozgrzanego do przynajmniej 180°C oleju, obsmażając je ze wszystkich stron; powinny być mocno zrumienione. Po usmażeniu wykładamy je do odcedzenia na papierze kuchennym i podajemy gorące.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  31 marca 2017 17:22

    Nie słyszałam nawet nazwy tego dania, jak dla mnie nowość pod każdym względem.

    Odpowiedz
  2. xtina120  1 kwietnia 2017 11:40

    Strasznie dużo składników 😉 jak dla mnie to raczej odpada….wole prostsze dania

    Odpowiedz
  3. agasam9  2 kwietnia 2017 00:09

    bardzo praco i czaso – chłonne

    Odpowiedz
    • xtina120  2 kwietnia 2017 18:18

      O tak zgadzam się 😉

      Odpowiedz
  4. Jaworka  2 kwietnia 2017 21:32

    Ja lubię wątróbkę ale reszta mojej rodziny niestety nie i z tego względu odpada to danie u mnie może być nawet dobre ale raczej nie skuszę się na niego

    Odpowiedz
  5. Aneta  4 kwietnia 2017 10:02

    Nie jadłam takiego dania podczas moich kilku pobytów we Włoszech, przy jakimś następnym trzeba będzie to nadrobić! 😉 Albo i nie – wątróbka fuj 🙁 Chyba, że sama zrobię, bez wątróbki 😉

    Odpowiedz
  6. K.M.Mia  16 października 2019 11:40

    Lubię wątróbkę. Ten przepis zapiszę i zrobię go, gdy znajdę trochę więcej czasu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany