Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem to danie bezmięsne, a jednocześnie zdrowe – dzięki obecności buraków. Radzimy zamiast łososia hodowlanego, wykorzystać dzikiego. Wypróbuj tę sałatkę już dzisiaj.

Składniki na: Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
  • buraki
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g młodych liści szpinaku (lub mix sałat Fit&Easy)

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
  2. Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
  3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
  4. Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (285 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 czerwca 2017 15:27

    Danie na talerzu wygląda jak kwiat 🙂

    Odpowiedz
  2. xtina120  21 czerwca 2017 20:31

    Wygląda pięknie ale nie wiem czy smakowałoby mi takie połączenie 😉 Nigdy nie próbowałam 😉 i faktycznie wygląda jak kwiat….bardzo przyciąga wyglądem 😉

    Odpowiedz
  3. Jaworka  23 czerwca 2017 12:52

    Pięknie wygląda na talerzu ale raczej nie dla mnie wole sałatki które szybko się robi no i ten burak pieczony a ogólnie nie lubie buraków tylko te z chrzanem na ostro

    Odpowiedz
  4. Aneta  15 listopada 2017 15:06

    Burakom mówię zdecydowanie NIE 😀

    Odpowiedz
  5. efffciaa  26 października 2023 12:04

    Nie tylko pięknie , ale z całą pewnością musi obłędnie smakować 😉 Kocham łososia – to obok tuńczyka ( nie z puszki ) moja ulubiona ryba , a i buraki bardzo lubię 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany