Przepis na rozgrzewającą zupę o właściwościach przeciwbakteryjnych

Jednym z najważniejszych aspektów związanych z walką o utrzymani prawidłowej odporności organizmu zimą jest odpowiednia dieta. Zwracajmy uwagę, by znalazło się w niej pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe,  witamina A oraz witaminy z grupy B, cynk, selen, żelazo i magnez. Nie zapominajmy także o odpowiednim poziomie flory bakteryjnej w jelitach. To właśnie tam może rozpocząć się rozwój stanu zapalnego, co wiąże się z osłabieniem odporności i szybszego „wtargnięcia” do organizmu wirusów i bakterii.

jesienna-zupa

Monika Honory, Specjalista ds. holistycznego żywienia podpowiada:  „Przykładem łatwo przyswajalnych, a zarazem sycących posiłków są zupy. Stanowią one idealne rozwiązanie dla wzmocnienia układu immunologicznego w okresach jesienno-zimowych. Składnikami zupy mogą być wszystkie wartościowe dla organizmu produkty: marchewki, pietruszka, seler, dynia – każdy wariant czy z dodatkiem imbiru, czy też chili lub pestkami, orzechami, dostarczy naszemu organizmowi potrzebne składniki odżywcze – przeciwutleniacze, witaminę A, selen i cynk. Dodatkowo, zupa świetnie rozgrzewa cały organizm i wspomaga metabolizm”. 

Zamiast sięgać po tabletki czy inne produkty leczące objawy przeziębienia i grypy, warto wybrać naturalne sposoby wzmocnienia organizmu, takie jak rozgrzewająca zupa autorstwa Moniki Honory, która dzięki odpowiednio skomponowanym składnikom ma właściwości przeciwbakteryjne.

SKŁADNIKI

  • 2l wywaru rosołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki imbiru
  • 15 dag chrzanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 30 dag surowej białej kiełbasy
  • 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • Szczypta soli himalajskiej i pieprzu Cayenne

 

PRZYGOTOWANIE

Wywar rosołowy rozlewamy do dwóch garnków. Do jednego z nich dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na małym ogniu. Gdy kiełbasa będzie miękka, trzeba wyjąć ją z garnka i pokroić w kostkę. Do drugiego garnka z wywarem wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Gdy będą już miękkie, łączymy zawartość obu garnków, przyprawiamy pieprzem i solą himalajską, mieszamy i gotujemy przez następnych 5 minut. Na końcu możemy dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Gdy zupa będzie już na talerzu, dodajemy świeżą pietruszkę i zjadamy ze smakiem!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (272 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...