Przepis Pascala Brodnickiego: Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym

Autorem przepisów jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni.

Przepis na: 2 porcje

Składniki na danie: Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym

  • starta marchewka – 2 sztuki
  • starta cukinia – 2 sztuki
  • starte ziemniaki – 2 sztuki
  • roztrzepane jajko – 1 sztuka
  • starty parmezan – 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
  • curry lub inna przyprawa – 1 łyżka
  • mąka – 3 łyżki
  • gęsta śmietana – 125 mililitrów
  • czerwona papryka, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
  • posiekana mięta – 1 łyżka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 40 mililitrów
  • posiekana kolendra – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Sos: paprykę pokrojoną w kostkę wymieszaj ze śmietaną, miętą, kolendrą, solą i pieprzem.
  2. W miseczce odsącz cukinię, ziemniaki i marchewkę. Następnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, mąką, natką pietruszki i łyżką curry.
  3. Na patelni podgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż placuszki przez ok. 3-5 min z każdej strony. Podawaj z sosem.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (78 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  11 stycznia 2017 15:32

    W takiej wersji nie jadłam placków.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe MelaNika
    MelaNika  11 stycznia 2017 16:50

    Nie jadłam jeszcze takich placków, więc chętnie wykorzystam ten przepis. Nie dodam jednak curry, moim zdaniem do tej potrawy wystarczy sól i pieprz, ale każdy ma swoje ulubiobe smaki.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe blogujemytestujemy
    blogujemytestujemy  11 stycznia 2017 20:35

    Smakowicie wyglądają.
    Pewnie są pyszne

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  12 stycznia 2017 10:39

    Ciekawy przepis i fajna alternatywa dla zwykłych placuszków z cukinii 🙂 Z pewnością wypróbuję ją w swojej kuchni, może w przyszłym tygodniu nawet 🙂

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe agata20
    agata20  12 stycznia 2017 16:04

    Robiłam często takie placuszki w lecie, dodawałam też inne sezonowe warzywa np. czerwona paprykę. Samkuja o wiele lepiej niż z samych ziemniaków.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  28 stycznia 2017 17:06

    Bardzo fajny przepis i w sumie dość prosty. Lubię cukinie, a placki tym bardziej. To połączenie jak najbardziej mi odpowiada. Danie wygląda smakowicie. Aż mi przyszła ochota na placki. Trzeba kiedyś wypróbować ten przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>