Przepis Pascala Brodnickiego: Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym

Autorem przepisów jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni.

Przepis na: 2 porcje

Składniki na danie: Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym

  • starta marchewka – 2 sztuki
  • starta cukinia – 2 sztuki
  • starte ziemniaki – 2 sztuki
  • roztrzepane jajko – 1 sztuka
  • starty parmezan – 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
  • curry lub inna przyprawa – 1 łyżka
  • mąka – 3 łyżki
  • gęsta śmietana – 125 mililitrów
  • czerwona papryka, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
  • posiekana mięta – 1 łyżka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 40 mililitrów
  • posiekana kolendra – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Sos: paprykę pokrojoną w kostkę wymieszaj ze śmietaną, miętą, kolendrą, solą i pieprzem.
  2. W miseczce odsącz cukinię, ziemniaki i marchewkę. Następnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, mąką, natką pietruszki i łyżką curry.
  3. Na patelni podgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż placuszki przez ok. 3-5 min z każdej strony. Podawaj z sosem.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (40 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  11 stycznia 2017 15:32

    W takiej wersji nie jadłam placków.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe MelaNika
    MelaNika  11 stycznia 2017 16:50

    Nie jadłam jeszcze takich placków, więc chętnie wykorzystam ten przepis. Nie dodam jednak curry, moim zdaniem do tej potrawy wystarczy sól i pieprz, ale każdy ma swoje ulubiobe smaki.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe blogujemytestujemy
    blogujemytestujemy  11 stycznia 2017 20:35

    Smakowicie wyglądają.
    Pewnie są pyszne

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  12 stycznia 2017 10:39

    Ciekawy przepis i fajna alternatywa dla zwykłych placuszków z cukinii 🙂 Z pewnością wypróbuję ją w swojej kuchni, może w przyszłym tygodniu nawet 🙂

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe agata20
    agata20  12 stycznia 2017 16:04

    Robiłam często takie placuszki w lecie, dodawałam też inne sezonowe warzywa np. czerwona paprykę. Samkuja o wiele lepiej niż z samych ziemniaków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>