Przepis Pascala Brodnickiego: Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry

Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni.

Przepis na: 4 porcje

Składniki na danie: Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry

  • filety z dorsza bez skórki, pokrojone w paluszki – 400 gramów
  • naturalne płatki kukurydziane, zmiksowane na puder – 150 gramów
  • żółtko rozbełtane z odrobiną wody, solą i pieprzem – 2 sztuki
  • mąka – 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 100 mililitrów
  • curry w proszku – 1 łyżka
  • umyty i pokrojony szpinak – 1 kilogram
  • płynna śmietana – 150 mililitrów
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.
  2. Podgrzej w garnku 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż  szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez  5 minut. 
  3. Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem. Bon appétit!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (294 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...