Przepis na: Zupa pomidorowa – nieco inaczej
Składniki na danie – Zupa pomidorowa – nieco inaczej:
- 1 pęczek młodejwłoszczyzny
- 3 puszki krojonych pomidorów pelati
- 1 cebula
- Kilka ząbków czosnku
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 500ml wywaru warzywnego
- Masło
- Sos sojowy Kikkoman
- TABASCO® Original
- Ryż basmati
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyj i pokrój w brunoise, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Usmaż na maśle, aż warzywa zaczną mięknąć, po czym dodaj pomidory pelati i zalej wywarem warzywnym (kontroluj jego ilość, aby zupa nie była zbyt rzadka). Gotuj bez przykrywki, aby część płynu odparowała (wzmocni to smak zupy). Zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw śmietaną, sosem sojowym Kikkoman i TABASCO® Original. Serwuj z ugotowanym ryżem basmati.
Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.
Komentarze
Może być dobra. Świetny pomysł na odświeżenie starej , dobrej pomidorowej:-).
ciekawy przepis 🙂 z chęcią wypróbuję
Polubiłabym taką!
Zawsze to jakiś sposób na nową odmianę znanego dania. Chyba spróbuję
Jakoś do mnie nie przemawia.
Ale na pewno smaczna. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.