Przepis na: Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki na danie – Zupa krem z zielonego groszku:

  • – 1 kg zielonego mrożonego groszku
  • – 2 sztuki Bulionetki warzywnej Knorr
  • – połowa pora
  • – 2 cebule
  • – 4 ziemniaki
  • – pół pęczka mięty
  • – sok z cytryny
  • – 1 opakowanie groszku ptysiowego
  • -1 łyżka cukru
  • – sól i pieprz do smaku
  • – 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Cebule pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw, aby samodzielnie się rozmroził.
  2. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebule oraz pora. Całość smaż, aż zacznie nabierać rumianego koloru.
  3. Teraz wlej litr wody i dodaj ziemniaki. Zagotuj.
  4. Dodaj Bulionetkę Knorr i całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną, około 15 minut.
  5. Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz zachować zielony kolor.
  6. Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (172 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...