Przepis na zimną zupę: Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Dla 4 osób, czas: 30 minut

Składniki:

  • – 2 ogórki
  • – 150 g orzechów włoskich
  • – 300 ml jogurtu greckiego
  • – sól i pieprz do smaku
  • – 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • – 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 400 ml wody
  • – 3 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

Zagotuj 400 ml wody i dodaj bulion Knorr, aby stworzyć aromatyczną bazę do chłodnika. Odstaw do ostygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez ok. 4 godz. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.

„Jeżeli nie macie oleju z orzechów arachidowych dodajcie po prostu oliwy z oliwek. Też będzie pysznie”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Zobacz także: Przepis Grzegorza Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...