Przepis na: Rozgrzewająca zupa rybna

Rozgrzewająca zupa rybna

Przepis przygotowała Urszula Pałka, autorka bloga „Kuchnia na Wzgórzu”

Składniki na danie – Rozgrzewająca zupa rybna:

  • 1,5 l wywaru warzywnego bez soli
  • 20 dkg średnich mrożonych krewetek
  • 30 dkg polędwicy z dorsza lub innej ryby (unikajmy pangi i tilapii )
  • 5 kawałków selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 2 puszki całych pomidorów

 Sposób przygotowania:

Puszki z pomidorami otwieramy przelewamy do blendera i miksujemy. Odstawiamy.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy oraz papryczkę siekamy również. Seler naciowy tniemy w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek i cebulę, po chwili dodajemy połowę pokrojonego selera, oraz część naszej papryczki chili i całość przesmażamy mieszając przez chwilę, dorzucamy krewetki i jeszcze przed sekundę mieszamy podsmażając. Po chwili dodajemy wywar i do niego dodajemy rybę ( gotując się w wywarze pięknie się rozpadnie ), dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy gaz, pozwalamy się zupie gotować przez około 20 minut. Do zupy dodajemy pozostały seler, próbujemy zupę i doprawiamy ją pieprzem oraz ewentualnie pozostałą papryczką. Przykrywamy zupę, wyłączamy garnek i gotowe, można podawać.

 

* do przepisu dodana jest jedną papryczkę chili… ze względu na ostrość chili, dlatego ostrożnie doprawiajmy zupę! Nawiązując do książki Konrada Gacy „Kuchnia fit” – dla mnie ta zupa rybna poprawia humor, rozgrzewa czy możne chcieć czegoś więcej?

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  24 lutego 2015 12:37

    Może być też bez krewetek, ale z innymi gatunkami ryb.Albo wersja cerę – po prostu zmiksować ugotowane ryby i warzywa.Dodatkowo przetrzeć jeszcze przez sito,aby ustrzec się ewentualnych ości.Podawac wówczas z czosnkowym grzankami.

    Odpowiedz
    • Redakcja  24 lutego 2015 13:44

      Dziękujemy za cenne uwagi 🙂

      Odpowiedz
  2. lilkawodna  24 lutego 2015 13:12

    To nie dla mnie. Nie lubię zupy rybnej.

    Odpowiedz
  3. Sylwia  24 lutego 2015 15:12

    muszę spróbować ale bez krewetek. Wygląda ciekawie 🙂 Pewnie i tak smakuje.

    Odpowiedz
  4. martucha180  24 lutego 2015 15:45

    Jadłam zupę rybną, ale na rybach a nie na krewetkach.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  24 lutego 2015 19:24

    Nie jadłam takiej zupy , warto spróbować.

    Odpowiedz
  6. bbo  24 lutego 2015 20:44

    Krewetkowej jeszcze nie próbowałam…

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  18 marca 2015 10:26

    Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  8. as_sa  29 czerwca 2015 20:45

    Ta zupa jest pyszna! Jadłam wersję wzbogaconą o mule

    Odpowiedz
  9. efffciaa  3 kwietnia 2016 21:52

    Jadłam tą zupkę , chociaż sama jej nie robiłam , za to mój osobisty kucharz owszem ją dla mnie ugotował , uwielbiam wszystko co jest związane z rybkami w każdej postaci 🙂

    Odpowiedz
  10. xtina120  15 października 2016 16:17

    Nigdy nie miałam okazji jeść zupy rybnej.

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:52

    Na pewno smaczna. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany