Przepis na: Pulpeciki z sardynek z rodzynkami

Pulpeciki z sardynek

Przepis na: Pulpeciki z sardynek z rodzynkami jest autorstwa Marco Ghia –  Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przyrządzenia: 15 minut

Składniki na danie – Pulpeciki z sardynek z rodzynkami:

– 500g filetów z sardynek

– 200g pokruszonego chleba

– 50g sera Pecorino

– 2 jajka

– 50g rodzynek

– 50 g orzeszków pinii

–  2 łodyżki selera naciowego z listkami

Sposób przygotowania:

Włożyć rodzynki do ciepłej wody. Ryby oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Następnie włożyć selera naciowego do gotującej się, osolonej wody na jedną minutę, wyjąć i odstawić. Zmielić ser razem z orzechami pinii. Pokroić selera na bardzo drobne kawałki i połączyć go z dobrze odsączonymi rodzynkami oraz z pozostałymi składnikami. Z utworzonej masy uformować małe kulki ( średnica ok. 3 cm) i smażyć w oliwie z oliwek. Pulpeciki odsączyć na papierowym ręczniku, posolić i skropić cytryną do smaku. Podawać na gorąco.

Zobacz także: Przepis na grilla: Ryba w liściach winogron

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...