Przepis na: Pasztet z łososia i szpinaku

Pasztet z łososia i szpinaku

Składniki na danie – Pasztet z łososia i szpinaku:

  • – 400  g świeżego łososia
  • – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • – 450 g świeżego szpinaku
  • – 160 ml gęstej śmietany
  • – 3 jajka
  • – gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. 150 g łososia pokrój w kostkę.
  2. Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.
  3. Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak, miksując całość.
  4. Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.
  5. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (23×12 cm) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wlej masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną wodą do 1/3 wysokości (pasztet będzie się piekł w kąpieli wodnej).
  6. Całość umieść w piekarniku (150°C) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,36 z 5)
zapisuję głos...