Przepis na: Nadziewany pieczony łosoś

Nadziewany pieczony łosoś

Oto przepis z  Polsat Food Network z serii ,,Afrykańska Kuchnia Rezy”

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 15-20 minut

Porcja dla: 2 osób

Składniki na danie – Nadziewany pieczony łosoś:

  • 2 łyżki stołowe oleju z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 100g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki
  • 100g boćwiny
  • 1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanego
  • Sól i pieprz
  • 2 x 250g filetów łososia, bez skóry
  • 140g groszku cukrowego
  • Sok i skórka z połowy cytryny

 

Sposób przyrządzenia

  1. Podgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż tackę natłuszczoną folią.
  2. Podgrzej olej i podsmaż czosnek na patelni.
  3. Dodaj pieczarki oraz paprykę i smaż aż zmiękną.
  4. Dodaj boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż aż zwiędnie. Przypraw i odstaw aby się lekko schłodziło.
  5. Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
  6. Do każdego filetu włóż po połowie farszu, połóż filety na tacce do pieczenia.
  7. Piecz przez 10 minut.
  8. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być wciąż różowa w środku.
  9. Przenieś na tackę i skrop sokiem z cytryny.

 

 

Przepis pochodzi z programu na antenie Polsat Food Network związanego z kuchnią afrykańską, serii:,,Afrykańska Kuchnia Rezy”.  W serii tej szef Reza Mahammad zabiera widzów w niezapomnianą podróż po Afryce Południowej, Namibii, Zambii, Botswanie i Mozambiku. Odkrywając lokalne delicje i urozmaicając tradycyjne afrykańskie receptury własnymi akcentami, Reza spotyka również miejscowych kucharzy, napawa się pięknem Afryki i uczy jej fascynującej historii.

Program można oglądać od poniedziałku do piątku na antenie Polsat Food Network o 12:00 i 15:30 począwszy od 17 listopada.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...