Łatwy mazurek wielkanocny

łatwy mazurek wielkanocny

W uproszczeniu – mazurek wielkanocny to po prostu kruche ciasto z ulubioną masą na wierzchu. W zależności od przepisu mazurek można piec tylko raz lub zapiekać po raz drugi z przygotowaną masą. Poniższy przepis na łatwy mazurek wielkanocny  – to propozycja „na skróty” do przygotowania tego tradycyjnego ciasta wielkanocnego w domu. Czy postawisz go wśród jajek wielkanocnych i puszystych drożdżowych bab? Polecamy, aby zachować jako przepisy na Wielkanoc last minute.

Składniki na łatwy mazurek wielkanocny

Składniki na kruche ciasto

  • 350 g przesianej mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie

  • 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym Bakalland
  • 50 g suszonych moreli Bakalland
  • 50 g płatków migdałów Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

Sposób wykonania

Przepis na ciasto

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne maso kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.

Przepis na nadzienie

Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań – możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

Zobacz także inne deser – prosto z Włoch:

Przepis na włoskie ciasto Panforte

Przepis na włoskie ciasto Panforte

Ciasto Panforte przywędrowało do nas prosto z Włoch. Jest to wypiek z ogromną ilością bakalii, słodkiego miodu i kakao. Marzenie każdego łasucha! Składniki na ciasto Panforte 50 g mąki pszennej 1 łyżka kakao pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  25 marca 2016 17:14

    Ja mam trochę bardziej skomplikowany przepis na swój mazurek , który zresztą w tym momencie robię 🙂 Kocham święta , uwielbiam piec , a pieczenie na święta to sama radość .

    Odpowiedz
  2. Żanett  25 marca 2016 18:51

    Ja już po wypiekach, tyle się napiekłam, że aż nie chce mi się już patrzeć na te ciacha :p

    Odpowiedz
  3. Wusia  25 marca 2016 20:14

    Właśnie zostało mi trochę kruchego ciasta ze spodu sernika i zrobiłam prosty mazurek z konfiturą wiśniową i czekoladą i oczywiście z bakaliami do dekoracji. Ale w poprzednich latach robiłam z masą kajmakową i krówkową i też mazurki były przepyszne.

    Odpowiedz
  4. martucha180  25 marca 2016 21:24

    Za mazurkami nie przepadam

    Odpowiedz
  5. xtina120  25 marca 2016 23:07

    Wgląda pieknie;) Trochę przypomina mi obraz 😉

    Odpowiedz
  6. macierzanka  26 marca 2016 15:25

    Wygląda pięknie i apetycznie.

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  27 marca 2016 18:19

    Piękne ciasto.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  27 marca 2016 19:21

    Ciasto wygląda bardzo smacznie 🙂 Łatwy przepis, więc idealny dla mnie, na pewnie wykorzystam w przyszłym roku 🙂 W te chwili jestem już przejedzona pysznymi ciastami 🙂

    Odpowiedz
  9. KJ  27 marca 2016 19:31

    podoba mi sie

    Odpowiedz
  10. lilka  28 marca 2016 15:16

    ja nigdy mazurka nie pieklam…;) przepis wyglada na latwy wiec moze kiedys sie skusze…

    Odpowiedz
  11. Aneta  28 marca 2016 23:32

    Nie wiem, jak to się stało, ale u mnie w domu nigdy nie robiło się mazurków – nie ma takiej tradycji 🙂 Może to zmienię i za rok upiekę jakiegoś fajnego mazurka 🙂

    Odpowiedz
  12. bbo  29 marca 2016 10:59

    Mazurki są zazwyczaj bardzo twarde i to mnie do nich trochę zniechęca…

    Odpowiedz
  13. Agnieszka  30 marca 2016 15:53

    Fajny pomysł na mazurka, masę kajmakową z ciekawości wypróbuję. Z łatwych przepisów człowiek szybciej skorzysta, szczególnie jak lubi słodkie no i oczywiście bakalie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany