Przepis na: Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym

Składniki na danie – Krem z dyni z mlekiem kokosowym:

  • 1 kg upieczonej dyni piżmowej
  • 1 l mleka kokosowego
  • 2 kostki rosołowe Rosół z kury Knorr
  • 10 g świeżego imbiru
  • 5 listków limonki kafir
  • 10 szt.  trawy cytrynowej
  • 2 łyżki zielonego tajskiego curry
  • 1 kawałek galangalu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej ostrej papryki chili
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Tłuszcz roślinny do smażenia
  • 8 małży
  • 8 krewetek
  • 100 g kiełków
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 50 ml oleju z dyni

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij rozdrobnioną cebulę, dodaj starty imbir, czosnek, posiekane chili. Całość smaż chwilę.
  2. Dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe, dwa całe kawałki trawy cytrynowej, kawałek galangalu. Zupę gotuj około 10 min., po czym dodaj kostki rosołowe Knorr, które idealnie doprawią zupę.
  3. Zupę zmiksuj dokładnie i przecedź przez drobne sito, dodaj liście cytrynowe i jeszcze raz zagotuj.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (105 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  30 października 2014 12:01

    Dla dyniożerców pewnie pychota!

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  30 października 2014 13:42

    Jakos zupy z mleczkiem kokosowym mi nie smakują.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  30 października 2014 15:59

    Unikam kostek rosołowych

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  31 października 2014 08:09

    Ja nie lubię zup z mleczkiem kokosowym.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Kmakolagwa
    Kmakolagwa  16 lutego 2015 18:14

    Uwielbiam dynię pod każdą postacią i na pewno wypróbuje ten przepis.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Sylwia
    Sylwia  24 lutego 2015 16:13

    muszę koniecznie spróbować.

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Sylwia
    Sylwia  17 kwietnia 2015 18:26

    to raczej nie dla mnie kokos w zupie .. to nie to

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Kaśka
    Kaśka  20 października 2015 21:29

    Przepis bardzo mi się podoba, ale tak są minusy 😀 niektóre przyprawy jak np. galangal czy kafir ciężko znaleźć. Żeby zrobić taką zupę na 4 osoby to jednak… może na niedzielny obiad 😀

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe marcia7
    marcia7  15 sierpnia 2016 19:50

    Polecam to połączenie

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe Ewcia
    Ewcia  8 listopada 2016 12:32

    Mam dynię i czas zacząć eksperymentować!

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:44

    Nie dla mnie. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.