Przepis na: Hummus z aromatyczną kolendrą

hummus-1

Porcje: 4

Czas: 10 min plus ewentualny czas na gotowanie ciecierzycy

Składniki na: Hummus z aromatyczną kolendrą

  • 2 puszki ciecierzycy lub 50 dkg ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 3 szczypty mielonego kuminu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół szklanki zimnej wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • pół pęczka kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku

hummus-2

Przygotownie:

Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy: ciecierzycę, oliwę z oliwek, pastę sezamową, swieżo wyciśnięty sok z cytryny, kolendrę, czosnek pokrojony w części. Wlewamy połowę wody. Składniki blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Dodajemy sól do smaku i dalej blendujemy. Tak przygotowany hummus przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem i listkami kolendry. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (246 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...