Garnek Rybaka

Garnek Rybaka

fot. mat. prasowe

Przepis na Garnek Rybaka pochodzi z kuchni marokańskiej. Świetnym źródłem czerpania inspiracji na dania tej kuchni jest program Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30), w którym znana podróżniczka i szefowa kuchni podróżuje przez cały kraj w poszukiwaniu niepowtarzalnych połączeń smakowych.

Przepis na 4 porcje.

Baza:

  • 3 małe gałązki kopru włoskiego, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 2dojrzałe pomidory, pokrojone
  • 1 cytryna, pokrojona
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

 

Pasta:

  • 1 łyżki pasty Harissa
  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki kolendry, posiekanej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 

  • 4 średnie ryby, wypatroszone
  • ½szklanki czarnych oliwek, posiekanych
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki zgniecionych nasion kopru włoskiego
  • 2 całe papryczki chilli
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek

 

Sałatka:

  • ½ ogórka, cienko pokrojonego w słupki
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
  • garść mięty, drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • sok z cytryny do skropienia
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku ułóż warstwowo koper włoski, cebulę, pomidory i cytrynę i posyp ziarnami kopru włoskiego. Zmieszaj wszystkie składniki na pastę razem, dopraw do smaku i dodaj oliwę
    z oliwek.
  2. Zrób trzy głębokie nacięcia po każdej stronie ryby. Ułóż ryby na wcześniej przygotowanych warstwach warzyw, skrop oliwą i sokiem z cytryny,  posyp ziarnami kopru włoskiego, papryczką chilli i czosnkiem, a na koniec skrop rybę oliwą z oliwek.
  3. Przykryj garnek i gotuj na niskim płomieniu przez około 25 – 35 minut. Podawaj ze świeżym chlebem.

 

 

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania znajdziemy w programie Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30)

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...