Przepis na: Drożdżówki z serem i śliwkami

Drozdzowki_z_serem_i_sliwkami_FB

Składniki na deser: Drożdżówki z serem i śliwkami

  • 12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 250 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 450 g twarożku Wieluń
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka (białko zostawić do posmarowania)

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło i mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem. Na serku układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok 15-20 minut w 190 stopniach C.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. xtina120  21 września 2015 09:56

    Mniam 😉

    Odpowiedz
  2. martucha180  21 września 2015 10:24

    Dlaczego twaróg nazywany jest serem? W nazwie potrawy jest ser, a w składnikach twarożek!

    Odpowiedz
    • Kuchcik  18 października 2020 13:04

      A czy ser biały to nie to samo co twarożek? Dla mnie to logiczne. Pozdrawiam 😁

      Odpowiedz
  3. bbo  21 września 2015 12:13

    Takie domowe wypieki 🙂

    Odpowiedz
    • Żanett  21 września 2015 23:10

      Najlepsze 🙂

      Odpowiedz
  4. Agnieszka  21 września 2015 14:21

    Smakowite

    Odpowiedz
  5. marczella  21 września 2015 14:45

    Uwielbiam drożdżówki 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  21 września 2015 15:43

    Muszą być pyszne, chętnie wypróbuję przepis 🙂

    Odpowiedz
  7. Wusia  21 września 2015 16:04

    Do drożdżowego ciasta zawsze podchodzę jak do jeża-niestety trzeba je wyrabiać dość długo,ale ten przepis chyba mnie zmobilizuje.

    Odpowiedz
  8. martus2833  21 września 2015 17:01

    Chętnie wypróbuję 🙂 Nie robiłam nigdy domowych drożdżówek, które uwielbiam.

    Odpowiedz
  9. Madziulka444  21 września 2015 18:47

    Wyglądają apetycznie, chętnie wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  10. Kropka  21 września 2015 21:41

    Pychotka 😉

    Odpowiedz
  11. Patriszia  22 września 2015 07:09

    Domowe drożdżówki są najlepsze 🙂

    Odpowiedz
  12. lilkawodna  22 września 2015 22:32

    Pyszne połączenie!

    Odpowiedz
  13. as_sa  6 lipca 2016 19:28

    Idealne do porannej kawy 🙂

    Odpowiedz
  14. nungal  2 listopada 2016 20:48

    Moja mama bardzo często robiła tego typu drożdżówki. Królowały na nich śliwki, jabłka, czasem maliny, serek biały, rodzynki i inne pyszności w przeróżnych konfiguracjach 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany