Przepis na domowe LIMONCELLO

Domowe-Limoncello

Składniki na Domowe LIMONCELLO:

  • 10 cytryn
  • 1l alkoholu (95%)
  • 1l wody
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

Myjemy cytryny pod bieżącą wodą i obieramy je (będziemy używać tylko skórki). Wlewamy do dzbanka 700 ml alkoholu i wkładamy do niego skórkę z cytryny. Odstawiamy na miesiąc w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu płyn powinien nabrać żółtawej barwy.

Po miesiącu wracamy do pracy. Gotujemy w garnku wodę z cukrem (nie dopuszczając do wrzenia). Ochładzamy nasz syrop, po czym przelewamy go do garnka z alkoholem, dodając również pozostałe 300 ml alkoholu. Po kolejnych 40 dniach w ciemnym i suchym miejscu filtrujemy powstały płyn i gotowe!

Przepis przygotował Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...